Składniki (na 8 krokietów):
- 200ml mleka
- 200ml wody
- 2-2,5 szklanki mąki
- szczyta soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- pieprz do smaku
- pół łyżeczki suszonego lubczyku
Farsz:
- szklanka zielonej soczewicy
- 10g suszonych borowików
- 100g mrożonych grzybów
- 1 duża cebula
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów – zalewamy je szklanką wody i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Grzyby mrożone wystawiamy do rozmrożenia.
Po nocy wodę spod grzybów wlewamy do garnka, w którym będziemy gotować soczewicę, a grzyby siekamy na drobno. Rozmrożone grzyby też siekamy na drobno. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę – smażymy cebulę, aż zacznie się lekko rumienić. Do niej dodajemy pokrojone grzyby i smażymy wszystko razem aż cała woda z grzybów odparuje. Odstawiamy do ostudzenia.
W międzyczasie wstawiamy soczewicę – do garnka z wodą spod grzybów dodajemy opłukaną pod zimną wodę soczewicę i dolewamy do niej jeszcze 2 szklanki wody. Wrzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod półprzykryciem do miękkości – soczewica może się nawet delikatnie rozgotować. Odcedzamy soczewicę na rzadkim sicie i zostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie gdy składniki farszu stygną, przygotowujemy naleśniki – do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wodę, olej, dodajemy sól, lubczyk i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę i mieszamy dokładnie rózgą lub mikserem na jednolite ciasto konsystencji śmietanki kremówki – możliwe że będzie trzeba dodać trochę więcej mąki do uzyskania takiej konsystencji. Z gotowego ciasta pieczemy naleśniki.
Łączymy farsz – do wystudzonej soczewicy dodajemy cebulę z grzybami, doprawiamy dobrze solą i pieprzem.
Gdy wszystko mamy gotowe, przygotowujemy krokiety. Na głęboki talerz wybijamy jajko, na płaski wysypujemy bułkę tartą, a na patelni rozgrzewamy olej do smażenia.
Na każdy naleśnik wykładamy porcję farszu – około 2 łyżki, i formujemy w wałek. Składamy każdego krokieta – najpierw zawijamy brzegi do środka, a następnie ciasto zwijamy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku, następnie panierujemy dokładnie w bułce i smażymy na oleju, aby były złociste z każdej strony. Upieczone odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.
ale pyszne nadzienie; moje smaki