Składniki (na 3-4 porcje):
- 250ml żurku lub trochę więcej do smaku
- 100g mrożonych grzybów
- 3-4 duże grzyby suszone
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małej cebuli
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- odrobina drobno posiekanej natki pietruszki do podania
- jogurt kokosowy do podania – opcjonalnie
Przygotowujemy warzywa – marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich kawałek cebuli oraz przygotowane grzyby suszone i mrożone – przed gotowaniem zupy nie trzeba suszonych moczyć, a mrożonych nie musimy odmrażać. Doprawiamy wszystko sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzem. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy taką ilością wody, aby przykryć wszystkie składniki w garnku.
Stawiamy na średni ogień i zagotowujemy, a gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie – około 15 minut.
Po tym czasie wlewamy do zupy jeszcze około szklanki przegotowanej wody oraz żurek – wlejmy najpierw około szklanki, zamieszajmy i spróbujmy czy odpowiada nam zupa na kwaśność. Jeśli jest za mało wyrazisty, dodajemy jeszcze trochę żurku. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy przez 3 minuty. Ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę podajemy gorącą, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki. Dla chętnych zabielamy jogurtem wegańskim.