Składniki (na około 20 pasztecików):
- paczka gotowego ciasta francuskiego (ok. 280g)
- 600g pieczarek
- 200g mieszanych grzybów leśnych, mrożonych
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżka oleju
Mrożone grzyby rozmrażamy i kroimy na drobno. Pieczarki obieramy i także drobno kroimy. Cebulę szatkujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, często mieszając aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodajemy pieczarki i grzyby – smażymy wszystko razem przez około 20 minut, aż z grzybów odparuje cała woda i zmiękną. Gotowe grzyby doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym estragonem. Odstawiamy aby trochę ostygnęły.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Nagrzewamy piekarnik do 180°. Gotowe ciasto francuskie dzielimy na dwa kawałki wzdłuż dłuższego brzegu. Na każdą połowę ciasta wykładamy połowę farszu grzybowego – wykładamy go wzdłuż dłuższego brzegu, zostawiając centymetr wolnego ciasta. Brzeg ciasta smarujemy mlekiem i ciasno sklejamy i w drugim brzegiem ciasta tworząc wałek. Wałek z farszem układamy an blaszce sklejonym brzegiem do dołu. Na wierzchu wałka tworzymy nacięcia co 3 centymetry. Smarujemy wałki mlekiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez 20-25 minut. Podajemy gorące, z barszczykiem.
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! 🙂