Składniki (na 1l barszczu):
- 700ml aromatycznego rosołu warzywnego
- 300ml świeżego soku z buraków
- 4 łyżki marynowanych buraków ze słoika*
- szczypta lubczyku
- szczypta majeranku
- sól i pieprz do smaku
* Przepis na około 10 dużych słoików – 5kg buraków porządnie myjemy ostrą gąbką, wykładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 1,5h. Następnie odcedzamy i odstawiamy, aby ostygły na tyle by można je było obrać. Obrane buraki trzemy na dużych oczkach tarki. Do garnka wlewamy szklankę octu 10% i 1 litr wody. Dodajemy do tego 1,5 szklanki cukru, 2 poszatkowane na drobno cebule, 5 zmiażdżonych ząbków czosnku, 3-4 goździki, 4 łyżki soli. Całość gotujemy przez około 10 minut. Gorącym wywarem zalewamy starte buraki i mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.Takie buraki możemy podawać jako surówka do obiadu lub używać jako dodatek do barszczu.
Do bulionu dodajemy sok z buraków i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Dodajemy starte buraczki ze słoika i kilka łyżek zalewy spod buraków, aby zakwasić barszczyk. Podajemy gorący.
Przeczytałam jeszcze raz przepis i wydaje mi się wszystko jasne. "*" jest oznaczony przepis na przygotowanie marynowanych buraczków, a by je przygotować zaczynasz od surowych buraków, które można szorować. Następnie się je gotuje i miękkie można wtedy obrać. Nie każe szorować i obierać już umarynowanych buraczków, które są już w formie przerobionej.
Bez sensu ten przepis. Do barszczu potrzebne są buraki marynowane a każesz je szorować i obierać? Ten wpis jest niezrozumiały i nieczytelny
dla mnie ma sens 🙂 napewno sprubuje