Składniki (na formę ok. 40x27cm):
- 2,5 szklanki zwykłej mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 150ml mleka
- 150ml szklanki oleju
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 3 jajka
- 150g czekolady deserowej
- łyżka masła
- garść orzechów włoskich
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 180°. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, budyń, kakao i sól. Do osobnej miski wbijamy jajka i zaczynamy ubijać, stopniować dodając cukier i cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania gęstego, jasnożółtego kremu. Następnie dodajemy do jajek dżem i miksujemy.
Mleko mieszamy w olejem. Nie przestając miksować, dodajemy do ciasta na przemian suche i mokre składniki, zaczynając i kończąc na suchych. Miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wylewamy do foremki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu wystawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie, zabieramy się za zrobienie polewy – czekoladę łamiemy na małe kostki do miski, dodajemy masło i całość ustawiamy nad kąpielą wodną do całkowitego rozpuszczenia. Rozprowadzamy czekoladę na wierzchu ciasta i posypujemy poszatkowanymi orzechami włoskimi.