Składniki (na 4-6 porcji):
- około 1kg leśnych grzybów (mogą być mieszane, ale koniecznie musi być kilka maślaków)
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka w korzeniu
- 2 duże cebule
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- natka pietruszki do posypania
Grzyby przebieramy, myje i te które tego wymagają, obieramy ze skórki. Kroimy w duże kawałki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulkę do miękkości – około 5-7 minut. Następnie dodajemy marchew i pietruszkę i jeszcze smażymy 3 minuty. Dodajemy grzyby i zalewamy wszystko zimną, przegotowaną wodą, aby zakryło wszystkie warzywa. Zagotowujemy.
Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 60 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając i sprawdzając czy nie ubyło zbyt dużo wody. Jeśli zbyt dużo wody odparowało, należy dolać jej tyle aby zakrywała grzyby.
Po upływie czasu gotowania, kwaśną śmietanę rozprowadzamy w kilku łyżkach gorącej zupy, aby się nie zważyła, po czym ostrożnie przelewamy do garnka jednocześnie mieszając. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy gorącą, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje podawana ze świeżym, ulubionym pieczywem.
Bardzo dziękuje za miły komentarz 🙂
Przepysznie u Ciebie .. pachnąco i smacznie !