Składniki (na 2 porcje):
- 150g makaronu penne
- 3 garście rukoli
- 5 suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki oleju spod pomidorów
- 1/2 szklanki cieciorki z puszki
- 4 łyżki parmezanu startego na płatki
- sól i pieprz do smaku
Na dressing:
- 3 łyżki oliwy dobrej jakości
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente, w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy.
W międzyczasie możemy przygotować cieciorkę – nastawiamy piekarnik na 180°, blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Opłukaną cieciorkę wykładamy na papier, polewamy olejem spod pomidorów, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy aby się pokryła wszystkimi składnikami. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę, mieszamy cieciorkę i wrzucamy na jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyciągamy.
Z podanych składników robimy szybki dressing. Do dużej miski przekładamy makaron, dodajemy od niego cieciorkę, dressing, pokrojone w paski pomidory, rukolę oraz większość parmezanu – wszystko dokładnie mieszamy.
Sałatka jest gotowa do podania, może być nawet jeszcze lekko ciepła od makaronu. Na zimno też jest pyszna, schłodzona w lodówce, ale polecam wtedy dodać rukolę przed samym podaniem. Na wierzch jeszcze trochę parmezanu.