Składniki (na 2 duże porcje):
- pęczek zielonych szparagów
- 500g młodych ziemniaków, najlepiej o podobnym rozmiarze
- 2 jajka
- 150g wędzonego boczku
- 3 młode dymki ze szczypiorem
- łyżka oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz
Na sos:
- 3 łyżki greckiego jogurtu
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki siekanych ziół – użyłam szczypiorku, koperku i pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka soku z cytryny
Zaczynamy od przygotowania ziemniaków – myjemy dokładnie skórkę, nie obieramy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dobrze soli i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i wyciągamy z garnka do lekkiego przestygnięcia. Następnie kroimy w kawałki wielkości kęsa.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo w osolonej wodzie- u mnie około 6 minut od chwili zagotowania, ważne aby jajka były w temperaturze pokojowej. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą, aby się dobrze obierały ja lekko obtłukuje i wkładamy z popękaną skorupką do wody. Jak ostygną, obieramy.
Szparagi myjemy, odłamuje zdrewniałe końcówki i kroimy w około 2 centymetrowe kawałki, końcówki zostawiamy w całości. Blanszujemy szparagi we wrzątku, przez 3 minuty, po czym odcedzamy i wrzucamy do lodowatej wody na minutę, po czym odcedzamy, odstawiamy.
Robimy sos jogurtowy – wszystkie podane składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Boczek kroimy w cieniutkie paseczki. Dymkę tniemy w cienkie krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią boczek – smażymy na średnim ogniu, aż się wytopi i zacznie się rumienić – około 5-6 minut. Następnie, wrzucamy dymkę i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy pokrojone ziemniaki, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty często mieszając. Ściągamy z ognia, dodajemy szparagi, mieszamy.
Na talerz wykładamy sos jogurtowy – patrz opis – jeśli wiemy, że nie zjemy od razu całej przygotowanej sałatki, użyjmy tylko tyle sosu ile chcemy na porcję, resztę zostawmy w miseczce, aby sałatka potem mogła zostać podgrzana bez sosu. Na sos jogurtowy wykładamy ziemniaki i szparagi z dodatkami. Jajka kroimy na ćwiartki, dodajemy do sałatki. Jajka posypujemy odrobiną boczku z dymką. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Od razu podajemy.