Pappardelle ze szparagami i suszonymi pomidorami

Drukuj
01.05.2024  Magda

Kwintesencja wiosennego powiewu, orzeźwienia i lekkości – ten makaron ma to wszystko w sobie. Można poetycznie o jedzeniu, można ale lepiej spróbować, zachwycić się i dodać własne epitety. Najlepsze bo sezonowe zielone szparagi w połączeniu z suszonymi i żywymi pomidorami to już brzmi dobrze, ale bomba smakowa w tym daniu to pietruszkowa gremolata, która robi to coś. Z nutą cytryny, aromatyczna od pietruszki i czosnku, do tego chlust oliwy i mamy to – danie na idealną wiosenną ucztę.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • pęczek zielonych szparagów
  • 150g makaronu pappardelle – można użyć innego, np linguine
  • około 40g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • chlust dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Pietruszkowa gremolata:

  • 2 łyżki siekanej świeżej natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • szczypta soli

 

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/2 szklanki wody spod makaronu. Odcedzamy, przelewamy wodą aby się nie sklejały.

 

W tym czasie robimy gremolatę – wkładamy pietruszkę, sok i skórkę z cytryny, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek do moździerza i ucieramy chwilę, aż pietruszka lekko się rozetrze i puści sok. Odstawiamy.

 

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na skos, na małe kawałki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Pomidorki koktajlowe kroimy w paski.

 

Na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju spod pomidorów suszonych i rozgrzewamy. Wrzucamy suszone pomidory oraz szparagi i smażymy wszystko na średnim ogniu, przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy świeże pomidory oraz kapary, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Dorzucamy makaron oraz wodę, mieszamy delikatnie i dusimy jeszcze 2 minuty. Na sam koniec dodajemy gremolatę, mieszamy dokładnie i ściągamy z ognia. Doprawiamy od smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

 

Gotowe danie wykładamy na talerz, polewamy szczodrze dobrej jakości oliwy i zajadamy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *