Składniki (na 2 duże porcje):
- 4 średniej wielkości batatów
- 200g cieciorki z puszki/słoika
- 2-3 łyżki pikantnej pasty paprykowej – użyłam harissy
- 2-3 łyżki oliwy
- szczypta soli
Sos tahini:
- solidna łyżka sosu tahini
- około 2 łyżki
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 4 czubate łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka sosu klonowego lub miodu
Do podania:
- pestki granatu
- natka pietruszki
Nastawiamy piekarnik na 200°. Bataty dokładnie myjemy i widelcem robimy w każdym nakłucia. Układamy je na blaszce do pieczenia i wkładamy na 1 godzinę i jakieś 15 minut do pieczenia.
W międzyczasie odcedzamy cieciorkę, opłukujemy pod wodą. Przekładamy do miski, dodajemy pastę paprykową, oliwę oraz sól. Mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.
Przygotowujemy sos – do miseczki przekładamy pastę tahini – polecam ją najpierw dobrze wymieszać w słoiku, bo na wierzchu lubi się zbierać olej, a na dno opaść bardziej gęsta pasta. Do tahini dodajemy wodę i dokładnie mieszamy, aby lekko pastę rozrzedzić – na początku będzie się jakby warzyć, ale mieszamy dalej. Do tego przeciskamy obrany czosnek, dodajemy sok z cytryny, syrop klonowy lub miód oraz jogurt grecki lub kokosowy jeśli decydujemy się na wegańską wersję. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki do chwili podania.
Po upływie czasu pieczenia batatów, wyciągamy je z piekarnika, ale go nie wyłączamy. Ostrym nożem robimy nacięcie, ale nie na wylot, na środku każdego batata. Rękami ubranymi w rękawice kuchenne ściskamy boki bataty, obok nacięcia, aby się otworzył, a miąższ lekko zgniótł. Rozchylamy bataty, aby potem je było łatwo nafaszerować. Wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika, na dolną półkę.
W tym samym czasie na blachę wyłożoną papierem wykładamy cieciorkę z przyprawami, rozprowadzamy ją na płasko na blaszce. Wkładamy do piekarnika na górną półkę na 15 minut, aż się zarumieni.
Po upływie 15 minut wyciągamy zarówno bataty jak i cieciorkę. Upieczone bataty wykładamy na talerz. Do środka każdego batata wykładamy porcję sosu – około niepełnej łyżki do każdego. Na to wykładamy porcję cieciorki, którą dzielimy na 4 porcje. Z wierzchu posypujemy granatem i posiekaną natką pietruszki. Od razu podajemy, a osobno serwujemy pozostały sos, którym polewamy sobie danie w trakcie jedzenia.