Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 filet z kurczaka
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 100g makaronu orzo lub innego drobnego
- 200ml bulionu warzywnego
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy
Marchewkę i cebulę obieramy, łodygę selera myjemy i wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w centymetrową kostkę.
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią cebulę, marchewkę oraz selera – wszystko razem smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa lekko zmiękną – około 5-7 minut. Jeśli w trakcie podsmażania będą się za bardzo przypalać, można podlać odrobiną wody. Następnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, mieszając, jeszcze minutę.
Do warzyw dodajemy pokrojone kawałki kurczaka i mieszając, smażymy, aż kurczak zetnie się z wierzchu i zacznie delikatnie rumienić – maksymalnie 5 minut. Po tym czasie, dodajemy na patelnię przecier pomidorowy oraz makaron orzo i dokładnie mieszamy ze składnikami na patelni. Ściągamy z ognia.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180° i przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne.
Na patelnie wlewamy bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry i układamy na przemian na wierzchu zapiekanki – możemy zrobić lekki zagłębienia i powkładać ser i pomidora. Wierzch skrapiamy pozostałą oliwą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Po upływie tego czasu sprawdzamy czy makaron jest ugotowany, jeśli mu jeszcze odrobinę brakuje, przykrywamy i dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Gdy makaron jest ugotowany, zapiekanka jest gotowa do podania,
Czy do przepisu używamy sera mozzarella białego czy żółtego? Bo w kulkach możemy znaleźć oba rodzaje. Pozdrawiam ?
Użyłam takiego w kulce, białego, w zalewie.