Składniki (na 3-4 porcje):
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 batat
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- połowa cukinii
- 50g drobnego makaronu
- szklanka passaty pomidorowej
- płaska łyżeczka suszonego tymianku i oregano
- liść laurowy
- 1l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- parmezan do posypania
Marchewki, batata i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i kroimy w podobnej wielkości kostkę co marchewki. Cukinię myjemy i także kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce.
Do dużego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, marchewkę, seler naciowy oraz batata. Do tego dodajemy roztarte w dłoniach zioła – tymianek i oregano. Wszystko przesmażamy, często mieszając, przez około 3 minuty. Następnie, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę.
Po tym czasie dodajemy do garnka passatę pomidorową, liść laurowy oraz zalewamy wszystko bulionem i dodajemy tyle wody, aby wszystkie warzywa zostały przykryte – to zależy od wielkości garnka. Doprawiamy odrobiną soli i gotujemy przez 10 minut.
Po 10 minutach dodajemy do garnka suchy makaron oraz cukinię i gotujemy do chwili gdy makaron będzie miękki – maksymalnie 10 minut dla drobnego makaronu. Na sam koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
Gotową zupę podajemy gorącą, dla dodatkowego smaku posypujemy z wierzchu tartym parmezanem.