Składniki (na 3-4 porcje):
- 200g drobnego makaronu
- 400g brukselki
- połowa brokuła
- mała cukinia
- biała część niedużego pora
- 200g surowego boczku w plastrach – opcjonalnie
- 2 łyżki oleju
- 500g pomidorków koktajlowych – najlepiej na gałązkach
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- kulka mozzarelli
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy raz bieżącą wodą i odstawiamy do odcieknięcia.
Przygotowujemy warzywa – wszystkie dokładnie myjemy, brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści. Brokuły dzielimy na różyczki – małe zostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Cukinię kroimy w kostkę, pora przecinamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Brukselkę kroimy w plasterki.
Jeśli używamy boczek kroimy go w kostkę i smażymy go na chrupiąco na rozgrzanym oleju. Ściągamy z patelni zostawiając tłuszcz i wrzucamy pokrojonego pora. Jeśli nie używamy boczku, wrzucamy por na rozgrzany olej. Przesmażamy pora, aż lekko zmięknie – około 3-4 minuty często mieszając. Następnie dodajemy na patelnię brukselkę, mieszamy i dodajemy odrobinę wody – dusimy na średnim ogniu przez 5 minut.
Po tym czasie odparowujemy wodę całkowicie z patelni, jeśli jakaś została. Dodajemy brokuły i cukinię i smażymy wszystko razem, mieszając, aż warzywa zaczną się lekko przypiekać – około 5-7 minut. Ściągamy z ognia.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, wszystkie warzywa z patelni oraz usmażony boczek. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takie danie już jest pyszne i jeśli nie mamy czasu na zapiekanie, możemy je podać.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180°.
Na wierzch zapiekanki rozkładamy kawałki mozzarelli – rozrywamy w palcach. Na to wszystko układamy i lekko wciskamy umyte pomidorki koktajlowe. Całość jeszcze przyprawiamy z wierzchu solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż ser się rozpuści i stanie złocisty, a pomidorki popękają i puszczą sok – około 20-30 minut.
Gotową zapiekankę od razu podajemy.