Składniki (na 3 porcje):
- opakowanie gotowych gnocchi – około 600g
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 średnia marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- łyżka siekanej świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- kulka mozzarelli
- łyżka oleju
Przygotowujemy warzywa do sosu – cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Marchewkę także obieramy i kroimy w małą kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nią cebulę, pokrojoną marchew i seler i smażymy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną – około 4-5 minut. Podsmażone warzywa ściągamy z patelni na talerz. Na patelnię po warzywach dodajemy mięso, rozdrabniamy je na mniejsze kawałki i smażymy aż zacznie się delikatnie zrumienić – około 7-8 minut.
Do zrumienionego mięsa dodajemy przesmażone warzywa, passatę pomidorową, odrobinę cukru, doprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie, zmniejszamy ogień na mały i dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy formę żaroodporną, która będzie w stanie pomieścić cały sos i gnocchi – możemy też zapiec kilka porcji w mniejszych kokilkach. Odsączamy mozzarellę z zalewy.
Sos z patelni próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do niego posiekane listki bazylii oraz opakowanie gotowych gnocchi, prosto z paczki. Wszystko dokładnie mieszamy, aby kluski pokryły się dokładnie sosem.
Wszystko przekładamy do naczynia do zapiekania. Na wierzchu rozkładamy rozerwane w palcach kawałki mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 25-30 minut, aż ser się rozpuści i wierzchni kluski lekko zarumienią. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i podajemy.