Pomidorowa zapiekanka orzo z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami

Drukuj
06.05.2021   Magda

Gdy na pytanie co zrobić na obiad dostaje wymijającą odpowiedź typu ,,zrób cokolwiek, byle dużo i dobre”, mam nie mały dylemat. Dla mnie dużo i dobrze to zawsze coś z makaronem, a w wersji zapiekanej jeszcze lepiej. Ten przepis powstał z ,,resztek”. Zachomikowały mi się białe kiełbaski w lodówce, jakoś nie chciały się wprosić na śniadanie, a to w połączeniu z orzo, suszonymi pomidorami i ciągnącą mozzarellą bardzo dobrze się zgrały. 

Składniki (na 3 porcje):

  • szklanka makaronu orzo
  • 100ml białego wina – opcjonalnie
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki soku z pomidorów
  • 250g cienkich białych kiełbasek
  • 8 pomidorów suszonych, z oleju
  • 1 średnia cebula
  • płaska łyżeczka oregano
  • łyżka oleju spod pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • kulka mozzarelli
  • świeża bazylia do podania – opcjonalnie

 

Przygotowujemy składniki – cebulę obieramy i kroimy w pióra. Pomidory suszone kroimy w paski. 

 

Kiełbaski kroimy na kawałki wielkości kęsa. Na patelnie wlewamy łyżkę oleju spod pomidorów i obsmażamy kawałki kiełbasy na złocisto. Usmażone, ściągamy z ognia. 

 

Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojoną cebulę oraz pomidory, smażymy około 3-4 minuty, aby cebula lekko zmiękła. Wlewamy wino jeśli używamy i gotujemy do całkowitego odparowania. Wrzucamy suchy makaron, mieszamy i chwilę razem smażymy. Do tego wlewamy cały bulion oraz szklankę soku pomidorowego. Mieszamy, dodajemy oregano, pieprz i odrobinę soli – bulion jest już słony. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 12-15 minut. Po tym czasie warto jest spróbować czy makaron jest już ugotowany, może być też lekko al dente. Jeśli jednak byłby dla nas za twardy, dolewamy do niego odrobinę wody i jeszcze chwile gotujemy pod przykryciem.

 

W trakcie gdy makaron się gotuje, wstawiamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy naczynie żaroodporne które pomieści wszystkie rzeczy z patelni. Odsączamy kulkę mozarelli. 

 

Gdy ryż na patelni jest już gotowy, dodajemy do niego pozostały sok pomidorowy oraz usmażone kiełbaski – mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na tym etapie danie już jest pyszne, można je śmiało podawać. Polecam jednak dodatkowo je zapiec w piekarniku.

 

Całość składników z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli, którą rozrywamy w palcach. Wstawiamy do gorącego piekarnika do zapieczenia – około 10-12 minut, tak aby ser się rozpuścił i zarumienił. Można też na 2 minuty włączyć opcję grilla aby szybciej się wszystko z wierzchu zapiekło. Tak zapieczone danie podajemy. Dla świeżości możemy z wierzchu posypać posiekanymi listkami bazylii.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *