Składniki (na 12 małych naleśników):
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 2 szklanki mąki
Na nadzienie jabłkowe:
- 1,5kg papierówek
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru lub do smaku
- 1/3 mielonego cynamonu
Na nadzienie twarogowe:
- 250g chudego twarogu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 200ml śmietanki kremówki
- cukier puder do oprószenia
Zaczynamy od uprażenia jabłek – jabłka obieramy, kroimy w ćwiarki i pozbawiamy nasion. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i około 4 łyżek wody. Stawiamy na średnim ogniu i prażymy, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka całkowicie rozpadną. Na sam koniec dodajemy cynamon, mieszamy. Tak przyrządzone jabłka możemy od razu spożywać lub przełożyć do słoików, zapasteryzować i cieszyć się nimi w późniejszym czasie. W tym przepisie możemy użyć tych prosto z garnka albo ze słoika.
Przygotowujemy ciasto na naleśniki – do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, wodę, olej, sól i dokładnie mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy – ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki, najlepiej na suchej, teflonowej patelni.
W międzyczasie gdy pieczemy naleśniki, możemy zrobić nadzienie twarogowe – do robota kuchnnego dodajemy twaróg, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy na gładko. Odstawiamy do chwili składania naleśników.
Śmietankę kremówkę, dobrze schłodzoną, ubijamy na sztywno. Jeśli chcemy, możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i potem wyszprycować ładnie na naleśniki.
Składamy naleśniki – możemy to zrobić w koperty lub rulon. Na każdego naleśnika wykładamy po łyżce twarogu oraz po łyżce prażonych jabłek. Składamy naleśniki, na wierzch szprycujemy bitą śmietanę i oprószamy cukrem pudrem. Od razu podajemy.