Składniki (na około 10 tortilli):
- 10 pszennych, dużych tortilli
- 2 duże piersi z kurczaka
- po połówce zielonej, żółtej i czerwonej papryki
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek szklarniowy
- połówka średniej kapusty pekińskiej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka, granulowany czosnek do oprószenia kurczaka
Na sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- 100g drobno startego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i przekrawamy na pół – proponuje przekroić je wzdłuż tak aby kawałki były cienkie i dopiekły się w środku. Każdy kawałek kurczaka oprószamy z obu stron solą, pieprzem, czerwoną papryką i czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący układamy kurczaka i smażymy na złocisto z obu stron. Upieczone, odstawiamy do ostygnięcia.
Umyte papryki, pomidora i kapustę pekińską kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do dużej miski.
Przygotowujemy sos – do miski przekładamy majonez, jogurt, czosnek, starty ser i wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.
Ostudzonego kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy go do pokrojonych warzyw. Do wszystkiego dodajemy całość sosu i dokładnie mieszamy.
Nagrzewamy opiekacz lub jeśli nie mamy, nagrzewamy dobrze suchą patelnię i przygotowujemy jakiś ciężki talerz do dociśnięcia tortilli. Na brzegu każdej tortilli układamy porcję sałatki – około 2-3 łyżki. Składamy tortille w ciasne koperty, z bokami zawiniętymi do środka. Możemy sobie pomóc wykałaczką i spiąć tortillę po zwinięciu. Układamy tortille w opiekaczu i opiekamy, aż uzyskamy złociste paski – na patelni opiekamy z obu stron, delikatnie dociskając ciężkim talerzem. Gorące tortille od razu podajemy.