Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 małe filety z piersi kurczaka
- mały brokuł
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka słodkie papryki
- czubata łyżka mąki kukurydzianej lub pszennej
- 3 łyżki oleju
Na pikantno-słodki sos:
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- łyżka masła
- łyżka miodu
- około łyżki dowolnego pikantnego sosu – u mnie sriracha mayo, można dodać mniej lub więcej, zależy jak lubię pikantne dania
Do podania:
- ryż oraz sos ranczerskie z tego przepisu
Zaczynamy od zblanszowania brokułów – myjemy brokuł, dzielimy na różyczki, większe przecinamy na pół. Wstawiamy wodę w garnku, lekko solimy i gdy będzie się gotować, wrzucamy brokuły i blanszujemy przez 2 minuty. Odcedzamy i zalewamy lodowatą wodą aby zachować piękny kolor, zostawiamy na minutkę po czym odcedzamy. Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy do nich sól, pieprz oraz łyżkę oleju – dokładnie mieszamy do pokrycia się przyprawami. Odstawiamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenie wykładamy papierem.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w małe kawałki. Dodajemy do kurczaka sól, pieprz, czerwoną paprykę oraz mąkę – dokładnie mieszamy aby kurczak wszystkim się oblepił. Układamy kawałki kurczaka na blaszce, tak aby się nie stykały, skrapiamy resztą oleju. Układamy także wcześniej przygotowane brokuły. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos – do rondelka dodajemy passatę, masło oraz pikantny sos – stawiamy na średnim ogniu i od czasu do czasu mieszając, czekamy aż masło się rozpuści. Wtedy ściągamy z ognia, dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy.
Wyciągamy blachę z piekarnika. Kawałki brokuł przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, natomiast kawałki kurczaka polewamy wcześniej przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy do pokrycia się kurczaka sosem. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5-7 minut, do chwili gdy sos zacznie się rumienić.
Po tym czasie wyciągamy wszystko z piekarnika, mieszamy razem. W międzyczasie gdy kurczak się piekł, przygotowujemy sos ranczerski oraz ryż z którymi podajemy danie.