Łosoś teriyaki z makaronem i brokułami

Drukuj
09.01.2025  Magda

Aromatyczny sos teriyaki jednocześnie słodki, kwaśny, cytrusowo-czosnkowy, lekko dymny a na końcu lekko pikantny – ma tak wiele smaków że ja sama nie umiem określić jakie tam nuty jeszcze można wyczuć – po prostu jest przepyszny. W tym daniu króluje na równi z idealnie upieczonym, wilgotnym i różowym w środku łososiem, rozpływającym się pod lekkim naciskiem. Do tego makaron, brokuły, dymka i sezam – chyba więcej nie potrzeba, wszystko łączy sos i przewspaniały smak.

Składniki (na 2 porcje):

  • 250-gramowy filet łososia
  • 1 mały brokuł
  • 2 łyżki oleju
  • 2 porcje makaronu chow mein – ja miałam w krążkach, więc wzięłam 2
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • około 6 łyżek gotowego sosu teriyaki
  • czarny sezam do posypania

 

Zaczynamy od umycia, oczyszczenia z łusek i podzielenia łososia na dwa filety. Następnie osuszamy go ręcznikiem papierowym, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu teriyaki i mieszamy aby dokładnie się pokrył. Odstawiamy.

 

Następnie, dzielimy brokuły na różyczki i zblanszowania go w gorącej wodzie przez 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, odstawiamy do obcieknięcia.

 

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzamy i nie przelewamy. W międzyczasie siekamy cebulkę dymkę w piórka, a szczypior na ukos. Odcedzone różyczki brokułów przekrawamy na pół.

 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy łososia, około 1,5 minuty z każdej strony, aby się podpiekł na złocisto. Ściągamy go z ognia na talerz.

 

Wycieramy z grubsza patelnię, dodajemy na nią kolejną łyżkę oleju i wrzucamy na nią cebulkę dymkę i smażymy minutę, ciągle mieszając. Dodajemy brokuły i smażymy kolejną minutę. Dodajemy makaron na patelnie oraz resztę sosu teriyaki – dokładnie mieszamy aby sos pokrył makaron. Rozkładamy makaron na patelni, zostawiamy na 30 sekund bez mieszania, po czym mieszamy, rozprowadzamy i na kolejne 30 sekund – chcemy aby makaron w sosie się lekko podpiekł.

 

Gotowy makaron z warzywami dzielimy na porcje. Na wierzch wykładamy łososia, posypujemy sezamem oraz szczypiorem z dymki. Od razu podajemy.

 



2 thoughts on “Łosoś teriyaki z makaronem i brokułami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *