Składniki (na 2 porcje):
- 250-gramowy filet łososia
- 1 mały brokuł
- 2 łyżki oleju
- 2 porcje makaronu chow mein – ja miałam w krążkach, więc wzięłam 2
- 2 dymki ze szczypiorem
- około 6 łyżek gotowego sosu teriyaki
- czarny sezam do posypania
Zaczynamy od umycia, oczyszczenia z łusek i podzielenia łososia na dwa filety. Następnie osuszamy go ręcznikiem papierowym, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu teriyaki i mieszamy aby dokładnie się pokrył. Odstawiamy.
Następnie, dzielimy brokuły na różyczki i zblanszowania go w gorącej wodzie przez 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, odstawiamy do obcieknięcia.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzamy i nie przelewamy. W międzyczasie siekamy cebulkę dymkę w piórka, a szczypior na ukos. Odcedzone różyczki brokułów przekrawamy na pół.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy łososia, około 1,5 minuty z każdej strony, aby się podpiekł na złocisto. Ściągamy go z ognia na talerz.
Wycieramy z grubsza patelnię, dodajemy na nią kolejną łyżkę oleju i wrzucamy na nią cebulkę dymkę i smażymy minutę, ciągle mieszając. Dodajemy brokuły i smażymy kolejną minutę. Dodajemy makaron na patelnie oraz resztę sosu teriyaki – dokładnie mieszamy aby sos pokrył makaron. Rozkładamy makaron na patelni, zostawiamy na 30 sekund bez mieszania, po czym mieszamy, rozprowadzamy i na kolejne 30 sekund – chcemy aby makaron w sosie się lekko podpiekł.
Gotowy makaron z warzywami dzielimy na porcje. Na wierzch wykładamy łososia, posypujemy sezamem oraz szczypiorem z dymki. Od razu podajemy.
ile gram makaronu?
U mnie wyszły dwa krążki makaronu, w sumie 180g na obied porcje, bo jeden krążek miał około 90. Pozdrawiam, M.