Makaron z buraczanym pesto i serem feta

Drukuj
29.08.2024  Magda

Swojego czasu gdy w kinach świetność odnosił film o pewnej różowej pani, ten makaron był wręcz viralowy. Ale jakoś wszystkie przepisy gdzieś mi się przewijały i w żadnym nie było tego czegoś co bym za mną przemówiło. Lubię buraki, ale te połączenia smakowe już były lub nie były dla mnie na tyle wyraziste. Połączenie buraka i fety to już nie nowość, ale gdzieś o nim zapomniałam, a to było właśnie to co robi to danie. Słodkie buraki potrzebują mocnego dodatku, a nie ma lepszego niż słona kremowa feta. A do tego koniecznie, koniecznie pieczony czosnek, nie żywy, zbyt intensywny, tylko delikatny i słodki pieczony. Pistacje w trendzie – świetnie pasują. Przed Wami danie idealne!

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 średnie buraki, najlepiej młode w sezonie lub 2 gotowane z próżniowego opakowania
  • 100g sera feta
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, dobrej jakości i odrobina do skropienia
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150g makaronu rigatoni lub innego rurkowatego
  • 2 łyżki pistacji
  • odrobina świeżych ziół – tymianek lub oregano – opcjonalnie

 

Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie pieczonych buraków, a nie tych próżniowych – c0 osobiście polecam, pieczone dużo lepsze, należy je dużo wcześniej przygotować. Nastawiamy piekarnik na 180°. Buraki myjemy, i aby szybciej się upiekły przecinamy na ćwiartki. Układamy je w folii aluminiowej, skrapiamy odrobiną oliwy, solimy i szczelnie zamykamy. Pieczemy około godzinę. Gdzieś w połowie pieczenia dorzucamy do nagrzanego piekarnika owinięty w folię i także skropiony odrobiną oliwy duży ząbek czosnku. Wszystko pieczemy, następnie wyciągamy i otwieramy paczuszki aby lekko przestygnęły.

 

Gdy czekamy aż warzywa wystygną, gotujemy makaron, w dobrze osolonej wodzie, al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem, odlewamy z nich szklankę wody spod gotowania. Makaron trzymamy w ciepłym garnku.

 

Buraki obieramy i wrzucamy do blendera kielichowego. Czosnek wyciskamy z łupinki. Do tego dodajemy ser feta – zostawiamy odrobinę do posypania dania z wierzchu. Wlewamy oliwę, sok z cytryny i odrobinę pieprzu. Całość blendujemy na gładko – jeśli ciężko idzie, możemy wlać odrobinę wody spod gotowania.

 

Do garnka z makaronem wlewamy wszystko z blendera, mieszamy. Jeśli wszystko jest zbyt gęste, dolewamy jeszcze odrobinę wody spod gotowania. Próbujemy i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba solą oraz pieprzem. 

 

Danie od razu serwujemy, posypane z wierzchu fetą, pistacjami i jeśli mamy świeżymi listkami oregano lub tymianku



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *