Składniki (na 2-3 porcje):
- 2 filety z kurczaka
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- dużo oleju do smażenia
- 3 łyżki niskosłodzonego dżemu brzoskwinionego, morelowego lub pomarańczowego
- sok z 1 pomarańczy
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta płatków chili
- 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- łyżka sezamu
- łyżka siekanej dymki
W rondelku łączymy dżem jakiego używamy, sok z pomarańczy, sos sojowy, płatki chili oraz ocet.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błonek i kroimy w mniej wiecej 2-centymetrowe kawałki. Do miski wybijamy jajko i rozkłócamy widelcem. Do osobnej miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie dokładnie w mące. Odkładamy na sekundę na talerz.
Na patelni wlewamy olej – dobrze jeśli jego warstwa będzie sięgała na cetymetr, rozgrzewamy. Na gorący olej układamy opanierowane kawałki kurczaka – proponuje smażyć je porcjami. Obsmażamy z każdej strony na złocisty kolor. Upieczone odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Gdy kurczak jest upieczony, podgrzewamy wszystkie składniki w rondelku, aż zaczną się gotować. Do sosu wrzucamy upieczone kawałki kurczaka i dokładnie, ale delikatnie mieszamy do pokrycia sosem kurczaka.
Gotowego kurczak wykładamy na ugotowany, gorący ryż. Posypujemy z wierzchu sezamem i dymką. Od razu podajemy.