Gnocchi w sosie dyniowym z białą kiełbasą

Drukuj
19.09.2024  Magda

Na zrobienie samemu gnocchi jeszcze się nie porywam, chociaż non stop chodzą za mną te dyniowe, w kształcie dyni właśnie. Za to postawiłam na te już gotowe, aby przygotowanie pysznego obiadu było szybkie i przyjemne. Takie gnocchi z sosem dyniowym i podpieczoną białą kiełbasą podbiły serca mojej rodziny, w sezonie na dynie pewnie będą często. Wykonanie też jest banalne, więc jak tylko macie odrobinę purée dyniowego, polecam się z tym przepisem.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • opakowanie gotowych gnocchi
  • 1/2 szklanki purée z dyni
  • 2 białe kiełbasy – użyłam cielęcych
  • 2 cebulki szalotki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • szklanka bulionu warzywnego – użyłam z proszku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania
  • kilka listków świeżej szałwii – opcjonalnie
  • kilka listków świeżej bazylii – opcjonalnie
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 kubeczka kremówki 30%
  • łyżka oleju

 

Cebulę  szalotkę obieramy i drobno siekamy. Kiełbaski kroimy w plasterki. Zioła drobno siekamy. 

 

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na niego szalotkę oraz kiełbasę – smażymy wszystko do zrumienienia, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy oraz posiekane zioła i cały czas mieszając, smażymy przez minutę. Dodajemy purée z dyni, bulion oraz gnocchi – mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko 5 minut.

 

Po tym czasie gnocchi powinny być gotowe. Wlewamy kremówkę, dodajemy parmezan. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprze oraz solą mieszamy. Danie jest gotowe do podania. Serwujemy z dodatkową porcją parmezanu na wierzchu i listkami świeżych ziół.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *