Pieczona owsianka a’la Snickers

Drukuj
15.10.2023  Magda

Jeżeli kochacie owsiankę to na pewno już próbowaliście jej nie raz w wersji pieczonej. A jeśli do tej pory nie przepadaliście za owsianką, to koniecznie sięgnijcie po ten przepis, a przekonacie się, że jest przepyszna. Pieczenie płatków, tak samo jak na przykład prażenie ich na patelni, wydobywa z nich zupełnie inny smak, lekko orzechowy. I pomyślcie tylko sami ta lekka orzechowość płatków owsianych w połączeniu z masłem orzechowym i czekoladą, a to wszystko polane słodkim sosem z syropem klonowym – dla mnie kwintesencja dobrego śniadania na słodko. Wykonanie jest banalne, a poza tym przygotowujesz, wstawiasz do piekarnik i możesz wrócić ponownie do łóżka na jakieś 40 minut. Wstajesz i się delektujesz. Idealnie.

Składniki (na 3 porcje):

  • szklanka zwykłych płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka – użyłam owsianego
  • czubata łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub do smaku
  • 2 łyżki mielonych nasion siemienia lnianego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżka czekoladowych groszków lub siekanej czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • czubata łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub do smaku
  • gorąca, przegotowana woda

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Do naczynia żaroodpornego wlewamy mleko jakiego używamy, do niego dodajemy masło orzechowe, esencje, syrop klonowy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie suche składniki – płatki owsiane, siemię lniane, proszek do pieczeni i sól – mieszamy dokładnie po połączenia. Dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy, aby trochę kawałków zostało na wierzchu.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.

 

W międzyczasie mieszamy masło orzechowe z syropem klonowym i gorącą, przegotowaną wodą – na początku polecam dodać 2 łyżki wody i mieszać, masło będzie zdawać się zbijać i gęstnieć jeszcze bardziej ale w miarę mieszania i dodania jeszcze 1-2 łyżek, stanie się kremowy i lekko płynny. Odstawiamy.

 

Gotową, upieczoną owsiankę kroimy na kawałki jak ciasto, obficie polewamy sosem przed podaniem. 

 



1 thought on “Pieczona owsianka a’la Snickers”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *