Składniki (na 3 porcje):
- szklanka zwykłych płatków owsianych
- 2 szklanki mleka – użyłam owsianego
- czubata łyżka masła orzechowego
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2-3 łyżki syropu klonowego lub do smaku
- 2 łyżki mielonych nasion siemienia lnianego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżka czekoladowych groszków lub siekanej czekolady mlecznej
- szczypta soli
Na wierzch:
- czubata łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub do smaku
- gorąca, przegotowana woda
Nastawiamy piekarnik na 180°. Do naczynia żaroodpornego wlewamy mleko jakiego używamy, do niego dodajemy masło orzechowe, esencje, syrop klonowy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie suche składniki – płatki owsiane, siemię lniane, proszek do pieczeni i sól – mieszamy dokładnie po połączenia. Dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy, aby trochę kawałków zostało na wierzchu.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.
W międzyczasie mieszamy masło orzechowe z syropem klonowym i gorącą, przegotowaną wodą – na początku polecam dodać 2 łyżki wody i mieszać, masło będzie zdawać się zbijać i gęstnieć jeszcze bardziej ale w miarę mieszania i dodania jeszcze 1-2 łyżek, stanie się kremowy i lekko płynny. Odstawiamy.
Gotową, upieczoną owsiankę kroimy na kawałki jak ciasto, obficie polewamy sosem przed podaniem.
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam