Składniki (na 12 muffinek):
- szklanka borówek umytych i delikatnie osuszonych
- 1/2 szklanki groszków z białej czekolady lub posiekanej białej czekolady
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- około 3-4 łyżki brązowego cukru – do posypania
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.
Olej kokosowy delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia – albo w rondelku albo w naczyniu żaroodpornym na chwilę wstawiamy do mikrofali. Odstawiamy do przestygnięcia. Do jednej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do drugiej miski wybijamy jajko, dodajemy mleko, olej oraz biały cukier – mieszamy do lekkiego połączenia. Do mokrych składników wsypujemy suche i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia, ale niezbyt długo. Do ciasta wsypujemy większość borówek i białej czekolady – trochę zostawiamy na wierzch i bardzo delikatnie mieszamy.
Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Na wierzch sypiemy po 2-3 borówki, odrobinę białej czekolady i równomiernie troszkę brązowego cukru.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyciągamy, niech przestygną 10 minut, po czym przekładamy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu możemy zajadać.
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam