Składniki (na 2-3 porcje):
- szklanka kaszy pęczka
- kubek pomidorków koktajlowych
- 8 pomidorów suszonych w oleju
- 4 łyżki oleju spod pomidorów
- 2 garści świeżego jarmużu
- 1 duża cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- około 2 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych i trochę do posypania
- sól i pieprz do smaku
Kaszę pęczak gotujemy w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do tego przepisu też świetnie nadaje się kasza ugotowana wcześniej, która gdzieś nam została.
Przygotowujemy resztę składników – pomidorki suszone kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Pomidorki koktajlowe myjemy i przecinamy na pół. Jarmuż myjemy, przebieramy, usuwamy twarde łodygi i na drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy.
Na patelni rozgrzewamy olej spod pomidorów, dodajemy na niego cebulę i szklimy ją, do czasu do czasu miesząc, przez około 4-5 minut. Następnie dodajemy suszone pomidory oraz posiekany jarmuż i smażymy, często mieszając, aż jarmuż trochę zmięknie i pokryje się smakami z patelni – około 5 minut. Dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Dorzucamy kaszę, wszystko dokładnie mieszamy i chwilę razem smażymy, jakieś 3-4 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Na sam koniec doprawiamy płatkami drożdżowymi, solą oraz pieprzem. Podajemy, możemy posypać dodatkową porcją płatków.