Składniki (na 4 małe kokilki):
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 8 dużych suszonych pomidorów z oleju
- 1 warzywna kostka bulionowa
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- szczypta chili
- 1 jajko
- olej z pomidorów
- masło do wysmarowania foremek
- kasza manna lub bułka tarta do obsypania foremek
Wstawiamy dobrze osoloną wodę i zagotowujemy. Dodajemy do niej kostkę rosołową i rozpuszczamy. Wsypujemy soczewicę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie obieramy czosnek, cebulę i marchewkę. Cebulę szatkujemy na bardzo drobno, a marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Na patelnię wlewamy około 3 łyżek oleju spod pomidorów. Rozgrzewamy i wrzucamy cebulę oraz roztarty tymianek i bazylię – chwilę smażymy, mieszając, aby zmiękło. Następnie, dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę. Do wszystkiego dodajemy koncentrat pomidorowy i go przesmażamy z warzywami – 2-3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy do niej warzywa z koncentratem. Pomidory kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do soczewicy. Dodajemy rozkłócone jajko. Masę dobrze doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wszystko dokładnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik na 180°. Foremki do zapiekania smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną. Masę przekładamy do foremek, dociskamy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę.
Pasztet jest gotowy gdy jest podpieczony z wierzchu i zwarty. Wystawiamy i czekamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce.