Pasztet jaglany z pieczarkami

Drukuj
 18.12.2015   Magda
W moim domu to już powoli tradycja, że na święta tylko i wyłącznie pasztet wege. Robię go dla kontrastu dla wszystkich mięs, które je się u mnie w pierwszy i drugi dzień. Bardzo mi się podoba ta tradycja i cieszę się bardzo, że przekonałam moją rodzinę, że wege pasztet jest naprawdę pyszny i świetny na święta.

Składniki:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej lub więcej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy

 

Kaszę gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę, aż zrobi się miękka i lekko złocista – około 10 minut. Na sam koniec wrzucamy czosnek, smażymy minutę i ściągamy z patelni do dużej miski, w której będziemy łączyć wszystkie składniki.

 

Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię po cebuli wlewamy resztę oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy pieczarki. Pieczarki smażymy około 15-20 minut aż staną się brązowe i cała woda odparuje. Dodajemy do miski z cebulą. 

 

Ugotowaną i przestudzoną kaszę dodajemy do reszty przygotowanych składników. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy nie trzeba dodać trochę więcej mąki – masa powinna być dosyć gęsta i dobrze związana razem.

 

W czajniku wstawiamy wodę do zagotowania i nastawiamy piekarnik na 180°. Foremkę o wymiarach 26x12x7cm wykładam papierem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do foremki i dociskamy. Formę z pasztetem wstawiamy do większej formy na ciasto do której wlewamy gorącą wodę do około 1/3 wysokości formy z pasztetem.

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę. Po upieczeniu wystawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 



1 thought on “Pasztet jaglany z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *