Składniki (na 10 małych pancaków):
- 1 duży dojrzały banan
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- pół szklanki maślanki
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
Polewa z masła orzechowego:
- 4 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka płynnego miodu
Do podania:
- plasterki banana
- posypka czekoladowa
Zaczynamy od zrobienia polewy do pancaków, którą przed samym podaniem można podgrzać. Do rondelka wlewamy mleko, miód i dodajemy masło orzechowe. Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając, rozprowadzamy masło orzechowe w mleku i miodzie do powstania gęstej, ale jednak lekko płynnej polewy. Gotową odstawiamy na czas przygotowywania pancaków.
Banana rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do nich maślankę, jajko oraz masło i mieszamy. Bezpośrednio do tego możemy przesiać mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy do otrzymania gęstego, jednolitego ciasta. Odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy teflonową patelnię i pieczemy niewielkie pancaksy, z obu stron na złocisty kolor – uwaga, jako, że w cieście jest dużo cukru, mogę się szybko przypalać i trzeba ich pilnować. Po upieczeniu każdej porcji dobrze jest je przykryć folią, aby nie wystygły lub od razu podawać.
Najlepiej pancaksy smakują ciepłe, z ciepłym spływającym sosem, plasterkami bananów i czekoladą.
Boskie 🙂 Uwielbiam takie placuszki 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ale mam teraz smaka na takie pancakes 🙂