Składniki (na formę około 30x26cm):
- 100g mlecznej czekolady
- 150g masła
- 2 duże jajka
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 8 łyżeczek masła orzechowego, gładkiego
- 2 garści solonych fistaszków
Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku na małym ogniu. Gdy masło się całkowicie rozpuści, ściągamy je z ognia i wrzucamy do niego połamaną na kostki czekoladę. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie dokładnie mieszamy, aby czekolada się rozpuściła. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 200°.
Do czekolady z masłem dodajemy cukier oraz kakao i dokładnie mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie, dodajemy po jednym jajku i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i już krótko mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do blachy. Na wierzch rozkładamy równomiernie, po łyżeczce, masło orzechowe. Nożem robimy esy-floresy z masła orzechowego. Wierzch ciasta posypujemy z grubsza posiekanymi solonymi orzeszkami. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Po upieczeniu wystawiamy do całkowitego ostygnięcia.