Składniki (na tortownicę o średnicy około 21cm):
- 4 duże jajka
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao + odrobina do posypania wiśni i formy do pieczenia
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g wypestkowanych wiśni
- 100g gorzkiej czekolady – posiekanej
Na polewę:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g masła
- 2 łyżki mleka
Nagrzewamy piekarnik do 180°. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki posypujemy kakao – najlepiej przez sitko. Wydrylowane wiśnie układamy na talerzu i posypujemy je z wierzchu kakao – zapobiegnie to opadnięciu owoców na dno ciasta.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na puszysty, jasnożółty krem. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Nie przestając miksować jajka dodajemy na przemian suche i mokre składniki – mleko i olej, zaczynając i kończąc na suchych. Na sam koniec dodajemy 2/3 posiekanej czekolady i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy, na wierzch układamy posypane kakao wiśniami. Z wierzchu posypujemy resztą czekolady.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Upieczone wyciągamy do całkowitego ostygnięcia.
Do rondelka wkładamy masło, mleko i połamaną w kostki czekoladę. Na małym ogniu rozpuszczamy wszystko, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania jednolitej, błyszczącej polewy. Gotową polewą polewamy obficie ciasto z wierzchu. Ciasto jest gotowe do podania.
Potrójna rozkosz dla podniebienia i brzucha, super 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂