Składniki (na blachę o wymiarach około 23x23cm):
- 2 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej
Na budyniowe nadzienie:
- 400ml mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- połowa puszki masy krówkowej
Na wierzch:
- 2 banany
- 250ml śmietanki kremówki
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki masy krówkowej
- 1-2 łyżki wrzątku
- 2-3 chrupiące ciasteczka – użyłam owsianych
- łyżka soku z cytryny
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Nagrzewamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Do miski przekładamy banany i zgniatamy je widelcem. Dodajemy do nich cukier, jajka, maślankę, olej, esencję waniliową oraz szczyptę soli i dokładnie miksujemy przez 1-2 minuty mikserem. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy mąkę do mokrych składników i chwilę miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do formy, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika do wystudzenia. Polecam wyciągnąć ciasto z formy na czas studzenia, aby się nie uparowało od spodu.
W międzyczasie możemy ugotować budyń – 300ml mleka wlewamy do garnka i podgrzewamy. W reszcie mleka rozpuszczamy budyń. Gdy mleko zacznie delikatnie się gotować, wlewamy zawiesinę i gotujemy do uzyskania aksamitnego, ale dosyć gęstego budyniu. Gotowy budyń ściągamy z ognia i jeszcze gorący przykrywamy kawałkiem folii spożywczej – dociskamy kawałek folii do wierzchu budyniu, zapobiegnie to utworzeniu się kożucha. Odstawiamy do ostygnięcia.
W ostygniętym cieście robimy otwory, ale nie na wylot – ja użyłam takie łyżki do robienia kulek z owoców, ale zwykła łyżeczka też da radę. U mnie wyszło około 16 dziur – 4×4. Wykrojone ciasto nie zostanie już wykorzystane, można je zjeść. Ja dałam dzieciakom z resztą krówkowego budyniu.
Ściągamy folię z ostudzonego budyniu i delikatnie zaczynamy do miksować, w trakcie czego dodajemy po łyżce masy krówkowej, do połączenia składników. Takim krówkowym budyniem napełniamy otwory w cieście.
Banany kroimy w plasterki, przekładamy na chwilę do miski, wlewamy łyżkę soku z cytryny i dokładnie mieszamy – zapobiegnie to ciemnieniu banana. Kawałki owocu układamy na cieście, możemy kilka zostawić by udekorować wierzch. Do masy krówkowej dodajemy najpierw jedną łyżkę wrzątku i mieszamy do rozprowadzenia. Mamy uzyskać lekko płynną konsystencję polewy, więc jeśli jedna łyżka nie wystarczyła, dolewamy kolejną i dokładnie mieszamy.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, po czym wykładamy ją na wierzch ciasta, rozprowadzamy, ale nie musi być idealnie na gładko i równo. Na wierzch układamy kawałki bananów, kruszymy z grubsza chrupiące ciasteczka i polewamy obficie polewą z masy krówkowej. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, bo ciasto najlepiej smakuje schłodzone.