Pancakes’y na śniadanie to zawsze dobra propozycja – puszyste, słodkie placki smakują dobrze same lub ze wszelakimi dodatkami. Te z dodatkiem serka wiejskiego są wyjątkowo puszyste i treściwe. W sezonie na truskawki obowiązkowo z ich dodatkiem. Dodatek syropu z kwiatów czarnego bzu nadaje im delikatnie kwiatowy aromat. Nie macie takiego? Można go zastąpić innym płynnym syropem, ważne aby po wymieszaniu z truskawkami sprawił, że puszczą swój smaczny sok.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 opakowanie serka grani
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/3 szklanku cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka masła
Do podania:
- 250g świeżych truskawek
- 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu – można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem
Zacznijmy od przygotowania truskawek – umyte owoce pozbawiamy szypułek i dzielimy na ćwiartki. Dodajemy do miseczki i dodajemy syrop kwiatowy. Mieszamy i odstawiamy, aby truskawki puściły sok.
Przygotowujemy ciasto na pancakes’y – do miski przekładamy serek grani, wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy cukier i za pomocą rózgi wszystko dokładnie mieszamy, do połączenia się składników. Następnie, przesiewamy do mokrych składników mąkę i proszek do pieczenia – dokładnie mieszamy.
Na teflonowej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Na pieniący się maśle pieczemy porcję pancakes’ów – około 1,5 łyżki ciasta na 1 placek. Pieczemy z jednej strony, na średnim ogniu, aż brzegi lekko się zetną a spód będzie ładnie podpieczony. Obracany i pieczemy z drugiej strony. Gotowe układamy na stosik, aby dłużej zostały ciepłe.
Gotowe, ciepłe pancakes’y od razu podajemy z porcją truskawek wyłożoną na wierzchu i polaną sokiem spod truskawek.