Składniki (na 3-4 porcje):
- 3 duże ogórki gruntowe – mogą być też szklarniowe
- 1 mały por
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 200g kremowego serka śmietankowego
- sól i pieprz do smaku
- 100g drobno startego sera żółtego
- 6 łyżek błyskawicznych płatków ryżowych
- 2 łyżki masła
- łyżka siekanego koperku
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pora myjemy, przecinamy i kroimy w drobne plasterki.
Do dużego garnka z grubym dnem wrzucamy masło i gdy zacznie się pienić, wrzucamy na niego ziemniaki i pora – wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się lekko przypiekać. Następnie, wlewamy do garnka tyle wody, aby tylko przykrywała warzywa, zagotowujemy i gotujemy wszystko do miękkości.
W międzyczasie ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Gdy ziemniaki są już miękkie, do garnka dodajemy jeszcze szklankę wody, wrzucamy ogórka i płatki ryżowe – gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy serek śmietankowy, starty ser, koperek i dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z ognia.
Całość zupy blendujemy na bardzo gładki krem – najlepiej jak używamy blendera z ostrymi ostrzami. Zupę podajemy gorącą.