Zupa krem ze świeżego ogórka

Drukuj
30.01.2019   Magda

Śmiać mi się chce na wspomnienie gdy przyszła kiedyś do mnie babcia i na pytanie co mam na obiad odpowiedziałam, że zupę ze świeżego ogórka. Babcia zrobiła wielkie oczy i zapytała czym w takim razie smakuje ta zupa, a ja ze śmiechem, że skoro jest ze świeżego ogórka to przecież ogórkiem. I taka jest prawda – niepowtarzalny świeży smak zielonego ogórka jest wyczuwalny w każdej łyżce tej pysznej zupy. Jest delikatna, lekka ale jednocześnie bardzo sycąca, kremowa i rozgrzewająca. Propozycja do wypróbowania dla wszystkich tych, którzy tak jak moja babcia są ciekawy czym smakuje ta zupa.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 3 duże ogórki gruntowe – mogą być też szklarniowe
  • 1 mały por
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 200g kremowego serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 100g drobno startego sera żółtego
  • 6 łyżek błyskawicznych płatków ryżowych
  • 2 łyżki masła
  • łyżka siekanego koperku

 

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pora myjemy, przecinamy i kroimy w drobne plasterki.

 

Do dużego garnka z grubym dnem wrzucamy masło i gdy zacznie się pienić, wrzucamy na niego ziemniaki i pora – wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się lekko przypiekać. Następnie, wlewamy do garnka tyle wody, aby tylko przykrywała warzywa, zagotowujemy i gotujemy wszystko do miękkości.

 

W międzyczasie ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

 

Gdy ziemniaki są już miękkie, do garnka dodajemy jeszcze szklankę wody, wrzucamy ogórka i płatki ryżowe – gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy serek śmietankowy, starty ser, koperek i dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z ognia.

Całość zupy blendujemy na bardzo gładki krem – najlepiej jak używamy blendera z ostrymi ostrzami. Zupę podajemy gorącą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *