Tzatziki bowl z pieczonymi warzywami i ciecierzycą

Drukuj
13.07.2024  Magda

Sos tzatziki już dawno zawojował moją kuchnią – jest chyba ulubionym i najczęściej używam przeze mnie sosem – do mięsa, do warzyw, na grilla, do przekąsek – jest wspaniały, uniwersalny, przepyszny i świeży. W moim dzisiejszym bowlu właśnie sos tzatziki gra główną rolę, mimo że przykrywa go góra warzyw na wierzchu. W sezonie na młode ziemniaczki, nie mogło ich zabraknąć w tym daniu, do tego brokuły – pieczone są wspaniałe, musicie tego spróbować. A pieczona ciecierzyca to dodatkowa chrupkość. Całość to niebiańskie połączenie, z grecką nutą – orzeźwiające i sycące.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • około 10 średnich ziemniaków
  • 1 mały brokuł
  • 8 łyżek ciecierzycy z puszki lub słoika
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmaryny
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • sól do smaku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju
  • 120g pomidorków koktajlowych

Na sos tzatziki:

  • 3 ogórki gruntowe
  • 8 łyżek gęstego jogurtu greckiego
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka siekanego świeżego koperku i trochę do posypania
  • sól i pieprz do smaku

 

Ziemniaki szorujemy z brudu, wkładamy do garnka, solimy i zagotowujemy. Gotujemy od chwili zagotowania przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. 

 

W czasie gdy ziemniaki się gotują, myjemy ogórki – ja ich nie obieram, lubię gdy sos jest fajnie zielony dzięki skórce, odcinam końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odrobinę solimy, mieszamy i odstawiamy. 

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Ziemniaki kroimy w łódki, przekładamy z powrotem do garnka albo miski, dosypujemy od nich rozmaryn, pieprz cytrynowy, odrobinę soli oraz 2 łyżki oleju – całość dokładnie mieszamy, przekładamy na blachę do pieczenia i rozkładamy równomiernie. Wstawiamy do piekarnika do chwili gdy będziemy do nich dodawać resztę warzyw.

 

W tym czasie myjemy brokuły, dzielimy na różyczki, większe przecinamy na pół. Wstawiamy wodę w garnku, lekko solimy i gdy będzie się gotować, wrzucamy brokuły i blanszujemy przez 2 minuty. Odcedzamy i zalewamy lodowatą wodą aby zachować piękny kolor, zostawiamy na minutkę po czym odcedzamy. Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy do nich ciecierzycę oraz przyprawy – sól, pieprz oraz słodką paprykę i olej – dokładnie mieszamy do pokrycia się warzyw przyprawami. 

 

Wyciągamy blachę z piekarnika, ziemniaki odsuwamy na bok, a na środek równomiernie rozprowadzamy brokuły i ciecierzycę. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

 

W tym czasie kończymy sos tzatziki – ogórki albo przekładamy do ściereczki albo w rękach odciskamy z nadmiaru soku. Wkładamy z powrotem do miski, dodajemy do nich starty czosnek, sok z cytryny, jogurt, koperek, sól ale już minimalnie oraz pieprz do smaku – mieszamy i odstawiamy. 

 

Pomidorki myjemy i kroimy – ja kroiłam na 3 bo miałam dość duże pomidorki, ale można na pół lub nawet w ćwiartki. Odstawiamy.

 

Wyciągamy warzywa z piekarnika i mieszamy je razem. Wykładamy danie – na dno talerzy wykładamy porcję sosu, rozprowadzamy. Na sos wykładamy warzywa, dodajemy do nich pomidorki. Całość posypujemy jeszcze koperkiem. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.