Składniki (na 2 duże porcje):
- około 10 średnich ziemniaków
- 1 mały brokuł
- 8 łyżek ciecierzycy z puszki lub słoika
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmaryny
- pieprz cytrynowy do smaku
- sól do smaku
- łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju
- 120g pomidorków koktajlowych
Na sos tzatziki:
- 3 ogórki gruntowe
- 8 łyżek gęstego jogurtu greckiego
- 1 średni ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka siekanego świeżego koperku i trochę do posypania
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki szorujemy z brudu, wkładamy do garnka, solimy i zagotowujemy. Gotujemy od chwili zagotowania przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
W czasie gdy ziemniaki się gotują, myjemy ogórki – ja ich nie obieram, lubię gdy sos jest fajnie zielony dzięki skórce, odcinam końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odrobinę solimy, mieszamy i odstawiamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Ziemniaki kroimy w łódki, przekładamy z powrotem do garnka albo miski, dosypujemy od nich rozmaryn, pieprz cytrynowy, odrobinę soli oraz 2 łyżki oleju – całość dokładnie mieszamy, przekładamy na blachę do pieczenia i rozkładamy równomiernie. Wstawiamy do piekarnika do chwili gdy będziemy do nich dodawać resztę warzyw.
W tym czasie myjemy brokuły, dzielimy na różyczki, większe przecinamy na pół. Wstawiamy wodę w garnku, lekko solimy i gdy będzie się gotować, wrzucamy brokuły i blanszujemy przez 2 minuty. Odcedzamy i zalewamy lodowatą wodą aby zachować piękny kolor, zostawiamy na minutkę po czym odcedzamy. Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy do nich ciecierzycę oraz przyprawy – sól, pieprz oraz słodką paprykę i olej – dokładnie mieszamy do pokrycia się warzyw przyprawami.
Wyciągamy blachę z piekarnika, ziemniaki odsuwamy na bok, a na środek równomiernie rozprowadzamy brokuły i ciecierzycę. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie kończymy sos tzatziki – ogórki albo przekładamy do ściereczki albo w rękach odciskamy z nadmiaru soku. Wkładamy z powrotem do miski, dodajemy do nich starty czosnek, sok z cytryny, jogurt, koperek, sól ale już minimalnie oraz pieprz do smaku – mieszamy i odstawiamy.
Pomidorki myjemy i kroimy – ja kroiłam na 3 bo miałam dość duże pomidorki, ale można na pół lub nawet w ćwiartki. Odstawiamy.
Wyciągamy warzywa z piekarnika i mieszamy je razem. Wykładamy danie – na dno talerzy wykładamy porcję sosu, rozprowadzamy. Na sos wykładamy warzywa, dodajemy do nich pomidorki. Całość posypujemy jeszcze koperkiem.