Składniki (na 2 duże porcje):
- 1 duży por
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 100g wędzonego surowego boczku, u mnie w plasterkach
- ok. 500ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- grzanki do podania
Przygotowujemy warzywa – ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, zostawiamy w wodzie. Por dokładnie myjemy, przecinamy na pół a następnie w plasterki. Ząbek czosnku obieramy i drobno kroimy.
Boczek kroimy w drobną kostkę. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i gdy się rozpuści, wrzucamy boczek i smażymy go na średnim ogniu, aż stanie się złocisty. Wyciągamy go z garnka zostawiając jak najwięcej tłuszczu.
Na tłuszcz wrzucamy pokrojonego pora i smażymy, aż zacznie się lekko przypiekać – około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy ziemniaki, zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości – zależy od wielkości kostki, ale zajmuje to około 10-12 minut.
Ściągamy z ognia, blendujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z grzankami i obficie posypaną boczkiem.