Składniki (na tarte o średnicy około 31cm):
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 150g szynki w plasterkach
- 1 duży por lub 2 małe
- 150g rolady z sera koziego – użyłam takiej miękkiej
- 2 jajka
- 1 opakowanie serka wiejskiego – najlepiej gęstego
- 200ml śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Zaczynamy od przygotowania pora – obieramy go z wierzchnich liści, przecinamy wzdłuż na pół i dokładnie myjemy aby pozbyć się piasku. Osuszamy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na niego pora, odrobinę solimy i podsmażamy, dość często mieszają, aż zmięknie, ale jeszcze nie zacznie się podpiekać – około 5-7 minut.
W tym czasie możemy pokroić szynkę w kostkę, a ser kozi w plasterki. Do miski wbijamy jajka, które dokładnie mieszamy z kremówką i serkiem wiejskim. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Ściągamy patelnie z ognia, do pora dodajemy szynkę i mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Gotowym ciastem francuskiemu wykładamy formę – cały arkusz pewnie nie zakryje całej blachy i brzegów, ale spokojnie możemy wykleić resztę ścinkami, łącząc je widelcem. Dno ciasta nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło.
Na dno wykładamy cały farsz z patelni, równomiernie rozprowadzamy. Całość zalewamy masą śmietanowo- jajeczną a na wierzch układamy plasterki sera. Poprawiamy solą i pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste, a środek tarty ścięty. Po wyciągnięciu z piekarnika, a podaniem, dajmy tarcie odpocząć 5 minut, będzie bardziej zwarta i lepiej się pokroi.