Tarta z porem, szynką i serem kozim

Drukuj
11.05.2023  Magda

Nie było u mnie ostatnio wytrawnej tarty w przepisach, więc warto to nadrobić. Ostatnio szczególnie polubiłam się z porami, dobre cebulowe warzywo na zimę. Po przesmażeniu por traci swoją ostrość, staje się słodki i pyszny. Dlatego warto zestawić go z czymś co lubi takie słodkie nuty – wyrazisty kozi ser będzie idealny. Do tego szynka, aby było jeszcze bardziej sycąco i przepyszna tarta gotowa. Łatwa, smaczna i szybka – nic tylko przygotować.

Składniki (na tarte o średnicy około 31cm):

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 150g szynki w plasterkach
  • 1 duży por lub 2 małe
  • 150g rolady z sera koziego – użyłam takiej miękkiej
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie serka wiejskiego – najlepiej gęstego
  • 200ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

 

Zaczynamy od przygotowania pora – obieramy go z wierzchnich liści, przecinamy wzdłuż na pół i dokładnie myjemy aby pozbyć się piasku. Osuszamy i kroimy w plasterki.

 

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na niego pora, odrobinę solimy i podsmażamy, dość często mieszają, aż zmięknie, ale jeszcze nie zacznie się podpiekać – około 5-7 minut.

 

W tym czasie możemy pokroić szynkę w kostkę, a ser kozi w plasterki. Do miski wbijamy jajka, które dokładnie mieszamy z kremówką i serkiem wiejskim. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

 

Ściągamy patelnie z ognia, do pora dodajemy szynkę i mieszamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Gotowym ciastem francuskiemu wykładamy formę – cały arkusz pewnie nie zakryje całej blachy i brzegów, ale spokojnie możemy wykleić resztę ścinkami, łącząc je widelcem. Dno ciasta nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło.

 

Na dno wykładamy cały farsz z patelni, równomiernie rozprowadzamy. Całość zalewamy masą śmietanowo- jajeczną a na wierzch układamy plasterki sera. Poprawiamy solą i pieprzem.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste, a środek tarty ścięty. Po wyciągnięciu z piekarnika, a podaniem, dajmy tarcie odpocząć 5 minut, będzie bardziej zwarta i lepiej się pokroi. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *