Składniki (na 2-3 porcje):
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 pomidor
- centymetrowy kawałek imbiru
- płaska łyżeczka kurkumy
- szczypta chili
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
Przygotowujemy składniki – obieramy marchewki i ścieramy na dużych oczkach, cebulę obieramy i drobno kroimy. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i wrzucamy do wrzątku na 3-4 minuty. Po tym czasie wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tartki. Czerwoną soczewicę wsypujemy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą.
Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę i marchewkę, obsmażamy na dużym ogniu aż zacznie się lekko przypiekać – około 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy przyprawy – kurkumę, chili, kolendrę a także czosnek i imbir – smażymy wszystko minutę cały czas mieszając.
Następnie, do garnka dodajemy soczewicę oraz litr wody. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy zupę na małym ogniu tak aby delikatnie bulgotała. Gotujemy do chwili gdy soczewica zrobi się miękka a zupa gęsta – około 10-12 minut. W międzyczasie siekamy szpinak na paski – składamy liście jeden na drugim, skręcamy w rulon i siekamy.
Gdy soczewica jest już miękka, dodajemy do zupy szpinak, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zupę podajemy gorącą.
Wygląda naprawdę zachęcająco i z pewnością świetnie rozgrzewa 🙂 Na plus obecność soczewicy i szpinaku czyli świetnych źródeł cennych składników!