Ziemniaki zapiekane z leśnymi grzybami

Drukuj
 25.09.2015   Magda

Jeśli już ktoś z was wybrał się na jesienny spacer do lasu i znalazł skarby jesieni, polecam do wypróbowania to  z pozoru zwykłe danie, które zachwyca aromatem grzybów, jest przepełnione smakiem i bardzo proste. Ziemniaki z leśnymi grzybami, każdymi jadalnymi jakie się nawiną, to idealne jesienne danie lub dodatek do czegoś. Jesiennie, rustykalnie, prosto i smacznie, czego chcieć więcej?

Składniki (na około 4-6 porcji): 

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 1,5 kg leśnych grzybów (różne rodzaje)
  • 2 duże cebule
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • 150g żółtego sera
  • 2 łyżki masła i trochę do wysmarowania formy

 

Ziemniaki obieramy i w całości podgotowujemy w dobrze osolonej wodzie do półmiękkości. W międzyczasie grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w duże kawałki. Cebulę obieramy i szatkujemy na niezbyt drobno.
 

Na dużej patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę przez około 10 minut. Następnie dodajemy grzyby i smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut, aż odparuje z nich 2/3 wody. Po tym czasie dodajemy śmietankę kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Nagrzewamy piekarnik do 160°. Ziemniaki odcedzamy i kroimy w plastry, które następnie układamy w wysmarowanej masłem blaszce na zakładkę. Tak wykładamy całe dno blachy. Na wierzch wykładamy równomiernie grzyby, razem z całym sosem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 15-20 minut. Po tym czasie, wystawiamy z piekarnika, posypujemy grubo startym serem i wstawiamy do piekarnika na jeszcze około 10 minut. Po tym czasie, zapiekanka jest gotowa do podania.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *