Ziemniaki zapiekane z leśnymi grzybami

Drukuj
 25.09.2015   Magda

Jeśli już ktoś z was wybrał się na jesienny spacer do lasu i znalazł skarby jesieni, polecam do wypróbowania to  z pozoru zwykłe danie, które zachwyca aromatem grzybów, jest przepełnione smakiem i bardzo proste. Ziemniaki z leśnymi grzybami, każdymi jadalnymi jakie się nawiną, to idealne jesienne danie lub dodatek do czegoś. Jesiennie, rustykalnie, prosto i smacznie, czego chcieć więcej?

Składniki (na około 4-6 porcji): 

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 1,5 kg leśnych grzybów (różne rodzaje)
  • 2 duże cebule
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • 150g żółtego sera
  • 2 łyżki masła i trochę do wysmarowania formy

 

Ziemniaki obieramy i w całości podgotowujemy w dobrze osolonej wodzie do półmiękkości. W międzyczasie grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w duże kawałki. Cebulę obieramy i szatkujemy na niezbyt drobno.
 

Na dużej patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę przez około 10 minut. Następnie dodajemy grzyby i smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut, aż odparuje z nich 2/3 wody. Po tym czasie dodajemy śmietankę kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Nagrzewamy piekarnik do 160°. Ziemniaki odcedzamy i kroimy w plastry, które następnie układamy w wysmarowanej masłem blaszce na zakładkę. Tak wykładamy całe dno blachy. Na wierzch wykładamy równomiernie grzyby, razem z całym sosem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 15-20 minut. Po tym czasie, wystawiamy z piekarnika, posypujemy grubo startym serem i wstawiamy do piekarnika na jeszcze około 10 minut. Po tym czasie, zapiekanka jest gotowa do podania.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.