Składniki (na około 4-6 porcji):
- 2,5 kg ziemniaków
- 1,5 kg leśnych grzybów (różne rodzaje)
- 2 duże cebule
- 150 ml śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
- 150g żółtego sera
- 2 łyżki masła i trochę do wysmarowania formy
Ziemniaki obieramy i w całości podgotowujemy w dobrze osolonej wodzie do półmiękkości. W międzyczasie grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w duże kawałki. Cebulę obieramy i szatkujemy na niezbyt drobno.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę przez około 10 minut. Następnie dodajemy grzyby i smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut, aż odparuje z nich 2/3 wody. Po tym czasie dodajemy śmietankę kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nagrzewamy piekarnik do 160°. Ziemniaki odcedzamy i kroimy w plastry, które następnie układamy w wysmarowanej masłem blaszce na zakładkę. Tak wykładamy całe dno blachy. Na wierzch wykładamy równomiernie grzyby, razem z całym sosem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 15-20 minut. Po tym czasie, wystawiamy z piekarnika, posypujemy grubo startym serem i wstawiamy do piekarnika na jeszcze około 10 minut. Po tym czasie, zapiekanka jest gotowa do podania.