Gęsta zupa z leśnych grzybów

Drukuj
16.09.2014   Magda

Kto spacerował już w tym roku po lesie, sam dobrze wie, że hojnie w tym roku obsypało grzybami. Nie muszę chyba przekonywać, że smak i aromat grzybów jest niepowtarzalny. Mały dodatek świeżych lub suszonych podkręci smak sosów, barszczu, żurku, a nawet rosołu jak ktoś lubi. Ale największa esencja grzybowego smaku jest w zupie zrobionych z samiusieńkich grzybów. Taką właśnie zupę zawsze robimy z mamą po jesiennym spacerze. Taka miseczka gorącej, gęstej, ekstremalnie grzybowej zupy jest idealną nagrodą dla zasłużonego grzybiarza.

Składniki (na 4-6 porcji):

  • około 1kg leśnych grzybów (mogą być mieszane, ale koniecznie musi być kilka maślaków)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • natka pietruszki do posypania

 

Grzyby przebieramy, myje i te które tego wymagają, obieramy ze skórki. Kroimy w duże kawałki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulkę do miękkości – około 5-7 minut. Następnie dodajemy marchew i pietruszkę i jeszcze smażymy 3 minuty. Dodajemy grzyby i zalewamy wszystko zimną, przegotowaną wodą, aby zakryło wszystkie warzywa. Zagotowujemy.

 

Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 60 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając i sprawdzając czy nie ubyło zbyt dużo wody. Jeśli zbyt dużo wody odparowało, należy dolać jej tyle aby zakrywała grzyby.

 

Po upływie czasu gotowania, kwaśną śmietanę rozprowadzamy w kilku łyżkach gorącej zupy, aby się nie zważyła, po czym ostrożnie przelewamy do garnka jednocześnie mieszając. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

 

Podajemy gorącą, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje podawana ze świeżym, ulubionym pieczywem.

 

 



2 thoughts on “Gęsta zupa z leśnych grzybów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *