Pierogi z kapustą i grzybami

Drukuj
23.12.2015   Magda

Pierogi zwyczajowo nie pojawiają się u mnie na Wigilie, ale nic nie szkodzi aby jeść je częściej niż tylko w czasie świąt. Nie mniej jednak muszę się z Wami tym przepisem podzielić ponieważ jest niezawodny dla każdego typu pierogów. Ciasto jest idealne – nie rozpada się podczas gotowania i dobrze się wałkuje. 

Składniki na ciasto (na około 35 pierogów):

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka miękkiego masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 20g suszonych grzybów – u mnie borowiki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

 

Suszonego grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 4 godziny. Po tym czasie przekładamy je do garnka z większością wody, w której się moczyły – uwaga, na dnie może osadzić się piasek, więc nie wylewajmy wszystkiego spod grzybów. Grzyby gotujemy około 10 minut, po czym wyciągamy łyżką cedzakową do ostygnięcia.

 

Kapustę przepłukujemy na sicie i odsączoną wkładamy do garnka. Wlewamy do niej wodę spod grzybów i dopełniamy wodą tak aby zakryła całą kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielski, pieprz oraz majeranek. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dokładnie odciskamy i odstawiamy do ostygnięcia.

 

W międzyczasie gdy kapusta się gotuje, siekamy cebulę w drobną kostkę i szklimy ją na maśle.

 

Ugotowaną kapustę i grzyby albo przepuszczamy przez grube oczka maszynki do mielenia albo drobno siekamy – ja postawiłam na siekanie. Do dużej miski przekładamy posiekaną kapustę, grzyby, dodajemy do nich 2/3 zeszklonej cebuli oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

 

Następnie zabieramy się za ciasto do pierogów – na stolnicy robimy kopczyk z mąki, robimy w nim otwór, do którego dodajemy sól masło i wodę. Palcami nagarniamy mąkę do środka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy ciasto około 10-15 minut aż jest gładkie, miękkie i elastyczne. Dzielimy na pół i na dobrze podsypanej stolnicy rozwałkowujemy na cienki placek. W międzyczasie zagotowujemy garnek wody i dobrze ją solimy.

 

Szklanką wycinamy kółka, na środek nakładamy po porcji farszu i dokładnie zaklejamy brzegi. Na brzegach robimy ozdobną szczypankę – jaką umiemy.

 

Wrzucamy pierogi na gorącą wodę, która nie powinna się zbyt mocno gotować. Mieszamy raz, kręcąc w jedną stronę i gotujemy każdą porcję od 3-5 minut, zależy to od grubości ciasta. Najlepiej jest wyłowić jednego pieroga na próbę i sprawdzić czy taka miękkość ciasta nam odpowiada.

 

Podajemy gorące, dobrze okraszone cebulą i doprawione świeżo mielonym pieprzem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.