16.09.2015 Magda
Dla wszystkich frytkożerców polecam odstępstwo od klasyki – frytki z batatów. Dobrze upieczone są równie chrupiące, ale mają inny, zaskakujący smak. Delikatnie słodkie dobrze komponują się z dużą szczyptą soli i chili. Pysznie smakują z sosem czosnkowym lub tatarskim. Posypcie je też świeżym tymiankiem co je trochę podkręci.
Składniki (na 2 małe porcje):
- 3 bataty
- 4 łyżki oleju
- szczypta chilli
- pieprz i sól do smaku
Nagrzewamy piekarnik na 200°. Bataty dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Przekładamy do jakiegoś naczynia, polewamy oliwą, doprawiamy chili, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Układamy na wyłożoną folią blachę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie, wyciągamy blachę, obracamy frytki na drugą stronę aby się równomiernie przypiekły. Wstawiamy na 15 minut do zarumienienia.
Gotowe frytki przekładamy na talerz, doprawiamy solą i zajadamy z ulubionym sosem.
batatowe to moje ulubione super!