Zapiekane tortille z warzywami

Drukuj
25.09.2018   Magda

Pomysł na te zapiekane, solidnie nafaszerowane tortille pokazała mi moja mama i był to strzał w dziesiątkę – jest to moje ulubione danie z wykorzystaniem pszennych placków, wypakowanych soczystymi warzywami i zapieczonymi pod prostym sosem pomidorowym. Zawsze przygotowuję tę zapiekankę w dużym naczyniu, na dwa dni, bo można łatwo ją odgrzać – dzielimy pozostałą zapiekankę na porcje, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy folia aluminiową i podgrzewamy w ciepłym piekarniku – jak dla mnie na drugi dzień smakuje nawet lepiej, bo tortille stają się wtedy całkowicie nasączone i miękkie od sosu. Podskubuję ją także na zimno. Najlepiej jak sami przekonacie się jaka jest pyszna i odkryjecie w jaki sposób smakuje Wam najbardziej.

Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji):

  • 16 małych, pszennych tortilli
  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 2 średnie cebule
  • puszka kukurydzy
  • sól i pieprz do smaku
  • 150g żółtego sera
  • 2 łyżki oleju

Na sos pomidorowy:

  • 1 litr pomidorowej passaty
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru

 

Cukinię i paprykę dokładnie myjemy, po czym kroimy w drobną kostkę. Cebulę także szatkujemy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę – szklimy, od czasu do czasu mieszając, przez około 7-8 minut. Następnie, dodajemy do niej paprykę i wszystko razem smażymy kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonej cebuli z papryką, dodajemy cukinię i smażymy wszystko razem przez 10 minut, także mieszając od czasu do czasu. Sciągamy z ognia, dodajemy do tego odcedzoną kukurydzę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

W międzyczasie gdy warzywa się smażą, na drugiej patelni przygotowujemy sos – na zimną patelnię wlewamy oliwę, wyciskamy na nią czosnek i odrobinę solimy, po czym włączamy średni ogień i smażymy aż stanie się złocisty. Następnie, wlewamy passatę pomidorową oraz około pół szklanki wody – najlepiej jest tą wodą wypłukać butelkę po passacie i wlać wszystko na patelnię. Doprawiamy wszystko szczyptą cukru, odrobiną soli i pieprzu i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. Ściągamy z ognia aby odrobinę ostygło i doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°.  Żółty ser ścieram na dużych oczkach.

 

Na dno dużego naczynia do zapiekania wlewamy i rozprowadzamy około 2 łyżki sosu. Składamy tortillę – każdy placek zamaczamy z obu stron w sosie, następnie na brzeg wykładamy porcję farszu – około 2-3 łyżki, i zwijamy w rulon. Układamy zwinięte tortille ciasno w naczyniu. Na wierzch wylewamy pozostałą część sosu oraz posypujemy równomiernie startym serem. Wstawiamy do zapieczenia na około 20-25 minut – danie jest gotowe gdy brzegi tortilli są chrupiące, a ser na wierzchu rozpuszczony i zarumieniony.

 

Gorące danie od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.