Grillowane tortille z sałatką z kurczaka

Drukuj
08.09.2018   Magda

Sałatka z prostych warzyw, do tego soczyste kawałki kurczaka i kremowy sos samo w sobie tworzy świetne danie do zjedzenia na zimno – tak też je zjadam jeśli coś zostanie mi po przygotowaniu tortilli. Jednak zamknięcie tych smaków w pszennym placku i dodatkowo zagrzanie ich w opiekaczu sprawia, że prosta sałatka staje się daniem obiadowym, smacznym zawiniątkiem do zgarnięcia do pracy lub na piknik. 

Składniki (na około 10 tortilli):

  • 10 pszennych, dużych tortilli
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • po połówce zielonej, żółtej i czerwonej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek szklarniowy
  • połówka średniej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, granulowany czosnek do oprószenia kurczaka

Na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g drobno startego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

 

Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i przekrawamy na pół – proponuje przekroić je wzdłuż tak aby kawałki były cienkie i dopiekły się w środku. Każdy kawałek kurczaka oprószamy z obu stron solą, pieprzem, czerwoną papryką i czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący układamy kurczaka i smażymy na złocisto z obu stron. Upieczone, odstawiamy do ostygnięcia.

 

Umyte papryki, pomidora i kapustę pekińską kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do dużej miski.

 

Przygotowujemy sos – do miski przekładamy majonez, jogurt, czosnek, starty ser i wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. 

 

Ostudzonego kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy go do pokrojonych warzyw. Do wszystkiego dodajemy całość sosu i dokładnie mieszamy. 

 

Nagrzewamy opiekacz lub jeśli nie mamy, nagrzewamy dobrze suchą patelnię i przygotowujemy jakiś ciężki talerz do dociśnięcia tortilli. Na brzegu każdej tortilli układamy porcję sałatki – około 2-3 łyżki. Składamy tortille w ciasne koperty, z bokami zawiniętymi do środka. Możemy sobie pomóc wykałaczką i spiąć tortillę po zwinięciu. Układamy tortille w opiekaczu i opiekamy, aż uzyskamy złociste paski – na patelni opiekamy z obu stron, delikatnie dociskając ciężkim talerzem. Gorące tortille od razu podajemy. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *