Składniki (na 12 muffinek):
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 100g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
Krem:
- 100ml śmietanki
- 3 łyżki cukru pudru
- 150g serka mascarpone
- 1 płaska łyżeczka zielonej herbaty Matcha
- cukrowe ozdoby – opcjonalnie
Piekarnik nagrzewamy do 180°, blachę do muffinek wypełniamy papilotkami.
Do miski wybijamy jajka, dodajemy do nich mleko, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone, wystudzone masło. Wszystko roztrzepujemy widelcem. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i posiekaną w drobne kawałki czekoladę. Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy łyżką – mieszamy tylko do połączenia składników, niezbyt długo. Gotowe ciasto przekładamy do 2/3 wysokości papilotek, wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystygnięcia.
Gdy muffinki wystygną, zabieramy się za zrobienie kremu – do miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone i ubijamy na gładki krem. Do kremu dodajemy sproszkowanej zielonej herbaty i miksujemy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim muffinki zgodnie z upodobaniami. Dekorujemy cukrowymi ozdobami.