Składniki (na 3 porcje):
- 30g suszonych grzybów – u mnie borowików
- 1 łyżka masła
- 3 małe marchewki
- 2 małe pietruszki
- pół dużej cebuli
- sól i pieprz do smaku
- łyżka słodkiej śmietanki
- sól i pieprz do smaku
Grzyby opłukujemy, zalewamy 500ml zimnej wody i odstawiamy najlepiej na noc do namoczenia.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki. Cebulę opiekamy nad palnikiem, aż będzie dobrze czarna. Namoczone przez noc grzyby wyciągamy z wody, ale jej nie wylewamy, i siekamy je w mniejsze kawałki.
W garnku rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić wrzucamy na nie marchew oraz pietruszkę. Obsmażamy około 5-10 minut aż warzywa zaczną się przypiekać., po czym dodajemy grzyby i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie zalewamy wszystko wodą spod grzybów, dodajemy jeszcze 500ml zimnej wody oraz dodajemy przypaloną cebulę. Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę na bardzo małym ogniu, pod przykryciem około godziny. Po tym czasie wyciągam warzywa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i zabielam zupę łyżką śmietanki, którą wcześniej hartuje odrobiną zupy. Podaje zupę gorącą z makaronem łazanki.
Niesamowite składniki, niesamowity smak