Prosta zupa pomidorowa

Drukuj
 20.03.2018   Magda

Zupa pomidorowa to moja ulubiona zupa, już w dzieciństwie na pytanie mamy jaką chciałabym zupę na obiad, zawsze była to pomidorowa. Nigdy mi się nie znudziła, a taka najprostsza zawsze jest najlepsza.

Aby cieszyć się jej smakiem w każdej chwili, nauczyłam się tak jaką przyrządzać aby była na stole już w 20 minut. Pominęłam etap gotowania bulionu, który jak wiadomo, im dłużej gotowany tym lepszy. Postawiłam na obsmażanie warzyw, które świetnie działa, a rosołowy smak zawdzięczam lubczykowi – dodatek obowiązkowy. Zrezygnowałam też z koncentratu, a postawiłam na dobrej jakości sok pomidorowy – litr soku już sam robi zupę, a smak jest świeży i mocno pomidorowy. I standardowo jak u mamy do zupy drobny makaron, który goni się po talerzu, kleks śmietany i natka pietruszki. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 średnie marchewki
  • 1 pieruszka
  • mały kawałek pora lub cebuli
  • mały kawałek selera lub kilka liści selera
  • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1l dobrej jakości soku pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • szczypta cukru

Do podania:

  • śmietana 18% do zabielenia
  • posiekana natka pietruszki
  • ulubiony drobny makaron

 

Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Marchewki i pietruszkę kroimy w 2-3 kawałki a te następnie na pół wzdłuż – mniejsze kawałki szybciej się ugotują. Selera dzielimy na podobnej wielkości kawałki co pietruszkę. 

 

Do garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy, aż zacznie się pienić. Na gorące masło wrzucamy marchewki, pietruszkę, selera, pora, ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa odrobinę doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mocno podsmażamy, aż stanie się mocno podpieczone, nie martwmy się jeśli nawet niektóre składniki lekko się przypalą. Na sam koniec podpiekania warzyw dodajemy liść lubczyku i mieszamy z podpieczonymi warzywami. Całość zalewamy szklanką zimnej wody. Zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy i gotujemy do chwili miękkości warzyw – około 10 minut. 

 

Sok z kartonu dobrze wstrząsamy. Całość soku wlewamy do gotującego się wywaru. Zwiększamy ogień i zagotowujemy. Po zagotowaniu zupa jest gotowa. Próbujemy ją i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru jeśli jest za kwaśna.

 

Zupę podajemy z ulubionym makaronem. Możemy albo zabielić ją na talerzu, dodając łyżkę śmietany lub zabielić całość zupy w garnku – wtedy około 4 łyżki śmietany dobrze jest zahartować w osobnej miseczce z odrobiną zupy, a następnie wlać do lekko bulgoczącej zupy, mieszając. Wierzch każdej porcji możemy posypać odrobiną siekanej natki pietruszki.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *