Składniki (na 3 duże porcje):
- 250g makaronu łazanki
- 250g boczniaków
- 300g pieczarek brunatnych
- 30g suszonych grzybów – najlepiej prawdziwków
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchewka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów, przez noc lub co najmniej przez 2 godziny, w 250ml wody – ilość wody jest istotna, bo potem będziemy używać jej do duszenia.
Namoczone grzyby odcedzamy, wodę zachowujemy i większe kroimy, małe zostawiamy w całości. Pieczarki oczyszczamy z brudu ściereczką lub ręcznikiem papierowym, odcinamy koniec nóżki i kropimy w plasterki. Duże boczniaki rozdzielamy, mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy i gotujemy łazanki al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy aby mniej się sklejały.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, marchewkę oraz tymianek, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cebula lekk0 się zeszkli – 2-3 minuty. Następnie dodajemy suszone grzyby, mieszamy i smażymy do odparowania z ich nadmiaru wody – około 3-4 minuty. Ściągamy wszystko z patelni.
Na tą samą patelnie wlewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy pieczarki oraz boczniaki – na dużym ogniu smażymy grzyby, aby mocno się przyrumieniły – tak nabiorą jeszcze więcej smaku. Smażymy tak około 5-6 minut.
Do grzybów następnie dodajemy wcześniej podsmażone warzywa oraz makaron łazanki mieszamy dokładnie do połączenia, wstępnie doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym i wlewamy wodę spod grzybów. Jeszcze raz mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem około 10-12 minut. Po tym czasie mieszamy, odparowujemy jeśli zostało jeszcze dużo wody. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Możemy podawać.