Tortille z kurczakiem, boczkiem i awokado

Drukuj
29.08.2019   Magda

Inspiracją dla tych tortilii była moja ulubiona sałatka Cezar, która podobnie jak tutaj łączy w sobie chrupiące kawałki rzymskiej sałaty, soczystego kurczaka, słony boczek oraz kremowy czosnkowy sos. I podobnie jak w sałatce, takie tortille możecie zapakować do pracy, na lunch lub na piknik, sos zabrać osobno i polewać podczas jedzenia według uznania. Ja lubię dużą ilość sosu, mniam!

Składniki (na 4 tortille):

  • 2 filety z kurczaka
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • główka sałaty rzymskiej
  • połówka dojrzałego awokado
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka i czosnek granulowany do posypania kurczaka
  • 4 placki tortilli – użyłam pełnoziarnistej

Na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • łyżka keczupu
  • skórka z całaje cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od zrobieniu sosu, bo jest smaczniejszy jak się lekko przegryzie – wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy w miseczce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.

 

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Grubszą część filetów ostrym nożem ,,otwieramy” – nacinamy od boku i rozkładamy nie rozcinając do końca tylko tworząc duży, płaski płat mięsa. Tak przygotowane filety przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, odrobiną papryki i suszonego czosnku. 

 

Filety pieczemy na suchej patelni w papierze do pieczenia – dzięki temu upieką się, ale nie spalą a w środku będą idealnie soczyste. Pieczemy na niewielkim ogniu około 8-10 minut z każdej strony. 

 

W międzyczasie gdy mięso się piecze przygotowujemy resztę składników – sałatę rozdzielamy na pojedyńcze liście, dokładanie myjemy i osuszamy. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Plasterki boczku smażymy na złocisto na osobnej, suchej patelni. Upieczone zostawiamy na patelni, ale ściągamy z ognia. 

 

Gdy mięso jest gotowe, ściągamy je z ognia i kroimy w paski. W międzyczasie na dużej, suchej patelni podgrzewamy placki tortilii. 

 

Składamy danie – na placek układamy po 2-3 liście sałata, na nią układamy plastry kurczaka, po 2 plastry boczku, kilka kawałków awokadu. Z wierzchu obficie polewamy sosem.  Tortille zwijamy – składamy najpierw dół placka, a potem boki ciasno zwijamy. 

 

Od razu podajemy, pozostały sos podajemy osobno. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.