Składniki (na 4 tortille):
- 2 filety z kurczaka
- 8 plasterków wędzonego boczku
- główka sałaty rzymskiej
- połówka dojrzałego awokado
- sól i pieprz do smaku
- słodka papryka i czosnek granulowany do posypania kurczaka
- 4 placki tortilli – użyłam pełnoziarnistej
Na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- łyżka keczupu
- skórka z całaje cytryny
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od zrobieniu sosu, bo jest smaczniejszy jak się lekko przegryzie – wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy w miseczce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Grubszą część filetów ostrym nożem ,,otwieramy” – nacinamy od boku i rozkładamy nie rozcinając do końca tylko tworząc duży, płaski płat mięsa. Tak przygotowane filety przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, odrobiną papryki i suszonego czosnku.
Filety pieczemy na suchej patelni w papierze do pieczenia – dzięki temu upieką się, ale nie spalą a w środku będą idealnie soczyste. Pieczemy na niewielkim ogniu około 8-10 minut z każdej strony.
W międzyczasie gdy mięso się piecze przygotowujemy resztę składników – sałatę rozdzielamy na pojedyńcze liście, dokładanie myjemy i osuszamy. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Plasterki boczku smażymy na złocisto na osobnej, suchej patelni. Upieczone zostawiamy na patelni, ale ściągamy z ognia.
Gdy mięso jest gotowe, ściągamy je z ognia i kroimy w paski. W międzyczasie na dużej, suchej patelni podgrzewamy placki tortilii.
Składamy danie – na placek układamy po 2-3 liście sałata, na nią układamy plastry kurczaka, po 2 plastry boczku, kilka kawałków awokadu. Z wierzchu obficie polewamy sosem. Tortille zwijamy – składamy najpierw dół placka, a potem boki ciasno zwijamy.
Od razu podajemy, pozostały sos podajemy osobno.