Quesadillas z kurczakiem i papryką

Drukuj
30.12.2016   Magda

Niezły Meksyk z quesadillą, czyli z plackami tortilli zapiekanymi z serem i wariacją składników. Jest to świetne danie imprezowe, do jedzenia palcami, z dużą porcją guacamole na wierzchu. Składniki można przygotować wcześniej, a dopiero przed podaniem podgrzać w plackach.

Składniki (na 4-5 osób):

  • 700g podudzi z kurczaka, ze skórą i kością
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100g tartego sera Cheddar
  • 5 placków tortilli – u mnie pszenna
  • 3 łyżki oleju
  • po łyżeczce słodkiej czerwonej papryki, papryki wędzonej, suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypior z dymki do posypania
  • cząstki cytryn do skropienia – opcjonalnie

Guacamole:

  • 1 duże dojrzałe awokado lub 2 małe
  • łyżka soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • sól i pieprz do smaku

 

Umyte kawałki kurczaka przekładamy do miski, dodajemy do niego 2 łyżki oleju, słodką i wędzoną czerwoną paprykę, oregano, czosnek oraz sól i pieprz do smaku – mieszamy i wstawiamy do lodówki do zamarynowania na minimum 2 godziny, możemy też przygotować kurczaka dzień wcześniej.

 

Nastawiamy piekarnik na 180° stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka skórą do góry, przyrywamy kawałkiem folii aluminiowej i wstawiamy na 30 minut do pieczenia. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut.

 

W międzyczasie gdy mięso się piecze, przygotowujemy resztę składników – papryki myjemy, przekrwamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w średniej grubości pióra. Na patelnie wlewamy łyżkę oleju, a gdy się nagrzejemy wrzucamy na nią papryki oraz cebulę. Odrobinę soli i podsmażamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż papryka i cebula lekko zmiękną – około 5-7 minut. Ściągamy z ognia.

 

Możemy przygotować także guacamole. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Przecinamy awokado na pół, usuwamy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy nożem na miazgę. Dodajemy go do rozgniecionego awokado. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Oczyszczonego pomidora kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do awokado. Wszystko razem mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

 

Upieczonego kurczaka wyciągamy z naczynia na deskę do krojenia, dajemy mu chwilę do ostygnięcia. Następnie odziewamy od kości i kroimy lub rozdzielalamy widelcem, razem ze skórką na mniejsze kawałki. Dodajemy je do papryki i mieszamy. Możemy do tego dodać 2 łyżki soków spod pieczenia mięsa.

 

Ser trzemy na tarce o cienkich oczach. Przygotowujemy patelnie grillową lub zwykłą – u mnie zwykła, ale bardzo duża tak, że można zapiekać jednocześnie dwie quesadille.

 

Na zimną patelnię kładziemy dwa placki tortilli, złożone na pół. Otwieramy i spody każej z nich posypujemy warstwą tartego sera. Na ser układamy równomiernie porcję przygotowanego kurczaka i podsmażonej papryki – polecam mniej więcej podzielić sobie wcześniej mięso na ilość przygotowanych placów. Posypujemy z wierzchu porcją starego serem. Przykrywamy placki i dociążamy czymś ciężkim – u mnie duży żeliwny garnek. Włączamy średni ogień i pieczemy do chwili, gdy na spodzie pojawią się przypieczenia – sprawdzamy to delikatnie szpatułką. Następnie obracamy na drugą stronę, dociążamy i pieczemy do przypieczenia. W przedstawiony sposób przygotowujemy resztę quasadillę.

 

Upieczone quesadille przekładamy na deskę do krojenia, dzielimy na trzy lub dwa kawałki i podajemy. Serujemy z solidną porcją przygotowanego quacamole, skropione sokiem z cytryny i posypane świeżym szczypiorem. 

 



1 thought on “Quesadillas z kurczakiem i papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *