Składniki (na 2 duże porcje):
- 1 pętko kiełbasy podwawelskiej
- 6 dużych różyczek brokułu
- 500g ostudzonych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach –
- 1 duży batat
- 3 łyżki oleju
Na marynatę:
- łyżeczka mustardy delikatesowej
- łyżeczka mustardy ziarnistej
- 2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- po pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii
Wszystkie składniki na marynatę łączymy w miseczce – mieszamy musztardy, miód, dodajemy przeciśnięty czosnek, roztarte w dłoniach zioła, a wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przegryzienia.
Przygotowujemy warzywa – batata obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ugotowane ziemniaki kroimy w kawałki wielkości kęsa.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy ugotowane ziemniaki oraz pokrojonego batata i wszystko podsmażamy, aż dobrze się zarumieni – około 8-10 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do opieczonych ziemniaków dodajemy pokrojone brokuły oraz około 4 łyżek wody, przykrywamy patelnię i dusimy wszystko około 5 minut, na średnim ogniu. Po tym czasie odsłaniamy pokrywkę i jeszcze chwilę smażymy, aż reszta wody odparuje i wszystko zacznie się przypiekać. Warzywa ściągamy z patelni na talerz.
Na tą samą patelnię wlewamy łyżkę oleju i gdy się nagrzeje, wrzucamy kiełbasę – obsmażamy kiełbasę aż zacznie się rumienić. Do zarumienionej kiełbasy dodajemy połowę marynaty, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Do kiełbasy dodajemy podpieczone wcześniej warzywa, resztę marynaty i wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane danie od razu podajemy.